top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Härliga Måndag: Stärk Ditt Teams Autonomi – Och Varför Du Bör Göra Det

Uppdaterat: 23 apr.

När pandemin tvingade oss att arbeta hemifrån, blev begreppet ”autonomi” särskilt framträdande. Utan chefer som övervakade varje steg fick medarbetarna ta mer eget ansvar. Denna tanke gör många företagsledare nervösa, med en oro att teammedlemmar kanske inte arbetar lika hårt när de inte övervakas ständigt.

För de flesta arbetare är denna inställning missriktad. Även om vissa medarbetare kämpar utan strukturen av ett kontor, tar de flesta chansen att visa vad de kan åstadkomma. De kan behöva lite tid att justera sig, men de blomstrar när de känner att de har makt över sitt eget arbete.

Du kommer att bli förvånad över hur ditt team presterar när du slutar göra antaganden och låter dem ta viktiga beslut själva. Så här kan du öka ditt teams autonomi och varför du bör prova.

Bättre Delegering och Ledarskap i Bakgrunden

Delegering kan vara en utmaning för många ledare. De klamrar sig fast vid en tro att deras position ger dem makt över allt och alla. Om du vill bygga ett autonomt team, måste du släppa lite på tyglarna.

Delegera uppgifter till de teammedlemmar som verkar bäst lämpade för dem. Låt ditt team fatta beslut utan att ständigt söka ditt godkännande. Om målen är tydliga borde medarbetarna kunna ta sitt ansvar fullt ut.

Ditt jobb som ledare är att förse ditt team med de resurser de behöver och vara tillgänglig för att svara på frågor. När du delegerar auktoritet ger du ditt team chansen att fullt investera sig i sitt jobb, vilket bara kan leda till bra saker.

Ge Alla Autonomi och Se Ledare Växa Fram

Autonomi för teamet kan inte vara selektiv. Alla behöver samma autonomi för att det ska fungera. Detta inkluderar de som tidigare varit mer beroende av direktiv från ledningen.

Under denna process ser du framväxten av ledare på alla nivåer. Autonomi främjar inlärning mellan kollegor som naturligt skapar en stark teamdynamik.

Lita på Ditt Team, Och De Kommer Att Gengälda

Tillit är nyckeln, särskilt när man bygger autonoma team. Du måste lita på ditt team att ta bra beslut. I gengäld måste de tro att du har förtroende för dem.

Att lita på ditt team med viktiga beslut kan vara skrämmande. Men autonomi betyder inte att du bara står bredvid och tittar på. Autonoma team vinner självförtroende genom att veta att du håller ett öga på dem och att du kommer att ingripa om det behövs.

Det viktiga är att inte bara kasta in handduken och ta över. Om du gör det, visar du att du inte litar på dem. Istället, vägled dem i rätt riktning så att de kan rätta till saker själva. Det är själva kärnan i autonomt teamarbete.




9 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page