Vänd jobbintervjuns avslag till en lärdom för framgång
Introduktion
Att inte bli vald för en tjänst är en av de mest utmanande delarna i jobbsökningsprocessen. Det finns en myriad av anledningar till varför du kanske inte får jobbet - det kanske finns en mer kvalificerad kandidat, eller så kanske rollen helt enkelt förblir obesatt. Experter rekommenderar att man inte tar det personligt eller betraktar det som en avspeglning av ens färdigheter och förmågor. Istället kan du dra lärdomar från erfarenheten genom att vara ärlig med dig själv när du försöker förstå varför du inte valdes. Var du verkligen rätt person för jobbet? Hur stor var chansen att det skulle ha fungerat på lång sikt? Du kanske även beslutar dig för att ändra ditt tillvägagångssätt inför intervjuer baserat på din egen analys.
Hantera återkommande avslag
Du har sökt till otaliga jobb och fått avslag varje gång. Det gör ont, väcker ilska och tär på ditt självförtroende. Vad kan man göra när man ständigt blir nekad? Prova dessa tre steg.
1. Acceptera dina känslor
Det är helt normalt att känna sig ledsen och upprörd efter att ha blivit avvisad. Det är en del av den mänskliga upplevelsen och en viktig del i läkningsprocessen. Du bör inte hålla inne med dina känslor. Dela dina tankar med någon som stöttar dig och låt sedan det hela rinna ut i sanden.
Antalet avslag spelar också roll. Det är en stor skillnad mellan att bli nekad tre gånger och att bli nekad över 30 gånger. Om du har fått uppleva det sistnämnda, är det kanske dags att ta en paus och ändra din strategi.
2. Utvärdera din situation
Om du ofta blir nekad, kanske det inte är dina ansökningar som är problemet, utan snarare strategin du använder. För att granska din nuvarande (och tyvärr misslyckade) strategi, fundera över följande punkter:
Är ditt drömjobbs arbetsmarknad stor eller liten, hur mycket konkurrens finns det och vilka särskilda karaktäristika har den?
Hur ser rekryteringsprocessen ut, vilka är de bästa metoderna för att närma sig den, hur kommer man i kontakt med rätt personer och hur bygger man upp ett nätverk?
Hur bra passar du för jobbet, med tanke på dina kompetenser, det värde du kan tillföra och din personlighet?
Genom att utvärdera på detta sätt, får du en bättre förståelse för arbetsmarknadens "spelregler".
3. Tänk om och sätt en ny strategi
Använd ett paradox för att tänka om din jobbsökning: istället för att fråga "Hur kan jag hitta ett jobb?", fråga "Hur kan jobbet hitta mig?". På detta sätt handlar det inte längre om att du letar efter ett jobb, utan om att du:
Blir synlig istället för att leta.
Skiljer dig från mängden istället för att anpassa dig.
Visar upp ditt värde istället för att vara en i mängden.
Fokus ligger nu på framtiden och framför allt på att göra dig attraktiv i arbetsgivarnas ögon.
Detta innebär att du bör ta steg som ökar din synlighet, förbättrar dina färdigheter och bygger upp ett nätverk baserat på uppskattning och förtroende. Det innebär troligen också att inskickandet av den formella ansökan blir det sista steget i processen, snarare än den första.
Sammanfattning
Ett nej på en jobbintervju kan vara en värdefull lärdom. Genom att acceptera dina känslor, granska din situation och justera din strategi kan du förvandla dessa erfarenheter till möjligheter för tillväxt och framgång. Kom ihåg, varje "nej" är ett steg närmare det efterlängtade "ja". I en tid när arbetsmarknaden är mer konkurrenskraftig än någonsin, kan dessa lärdomar vara det som skiljer dig från mängden och leder dig till ditt drömjobb.
Comments