top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Härliga måndag

Uppdaterat: 23 apr.

Förståelse för Förtroendet för Ledarskap: En djupdykning i "Index of Leadership Trust 2023


Inledning

Förtroende är en grundläggande byggsten i alla framgångsrika organisationer. Det är ännu mer avgörande när det gäller ledarskap. Institute of Leadership har nyligen publicerat sin rapport "Index of Leadership Trust 2023", som ger insikter i hur förtroendet för ledare varierar över olika organisationer och sektorer. Låt oss dyka djupare in i denna rapport och se vad vi kan lära oss.

Nyckeldeterminanter för förtroende

Rapporten identifierar tre breda determinanter för förtroende - kompetens, välvilja och integritet. Dessa är aggregerade av flera olika beteenden som har förfinats till sex för linjechefer och sju för VD:ar. Dessa beteenden inkluderar kapabilitet i sin roll och förmågan att leda, öppenhet för idéer och förslag från de de leder, rättvisa i hur de behandlar och visar omtanke för de de leder, integritet, och konsekvens i beslutsfattande.

Vem frågade vi?

Undersökningen involverade 1,082 personer som arbetar inom en rad organisationer, av olika åldrar, erfarenheter och nivåer inom deras organisationer. Detta har gjort det möjligt att identifiera nyckelfaktorer som har en betydande inverkan på förtroendet för ledare. Dessa inkluderar anställdas ålder, den tid de har arbetat i organisationen och deras position i organisationen, samt storleken på organisationen och den sektor den befinner sig i.

Sektorns betydelse

Resultaten visar att det är svårare för VD:ar att bygga förtroende i stora organisationer, och sektorn är också relevant när det gäller att bygga förtroende. VD:ar i den offentliga sektorn har ett genomsnittligt ledarskapsförtroendeindex på 56.4, sju och en halv poäng lägre än VD:ar i den privata sektorn (63.9) och fem och en halv lägre än de i tredje sektorn (62.0).

Ålder och anställningstid

Ålder spelar också en roll. Förtroendeindexpoängen för både linjechefer och VD:ar visar ett liknande mönster - yngre och äldre anställda har högre förtroendenivåer än medelålders. Nya anställda visar högre förtroendenivåer för sina linjechefer och VD:ar, men detta förtroende verkar minska över tid, för att sedan öka igen efter tio år eller mer i samma organisation.

Slutsats

Förtroendet för ledarskap är en komplex fråga som påverkas av en mängd olika faktorer. Genom att förstå dessa faktorer kan ledare bättre positionera sig för att bygga och underhålla förtroende inom sina organisationer. Medan denna bloggpost ger en översikt över några av de viktigaste insikterna från "Index of Leadership Trust 2023", rekommenderar vi att läsa hela rapporten för en mer detaljerad förståelse.


Hur du som ledare kan agera

Förståelsen av förtroendet för ledarskap är inte bara teoretisk, utan den har också praktiska implikationer för alla som befinner sig i en ledarroll. Här är några steg du kan ta som ledare baserat på insikterna från "Index of Leadership Trust 2023":

1. Utveckla dina kompetenser: Kompetens är en av de tre huvuddeterminanterna för förtroende. Som ledare bör du ständigt sträva efter att förbättra dina färdigheter och kunskaper, både inom ditt specifika område och inom ledarskap i allmänhet.

2. Visa välvilja och integritet: Dessa två faktorer är lika viktiga som kompetens när det gäller att bygga förtroende. Visa genuin omtanke om dina medarbetare och sträva efter att alltid agera med integritet. Detta innebär att vara ärlig, rättvis och konsekvent i ditt beslutsfattande.

3. Anpassa ditt ledarskap efter din publik: Rapporten visar att förtroendet för ledare kan variera beroende på faktorer som ålder, anställningstid och sektor. Var medveten om dessa variationer och anpassa ditt ledarskap därefter. Detta kan innebära att du behöver anpassa din kommunikationsstil, ditt beslutsfattande eller ditt sätt att ge feedback beroende på vem du interagerar med.

4. Bygg långsiktiga relationer: Förtroendet för ledare verkar öka igen efter tio år eller mer i samma organisation. Detta tyder på att långsiktiga relationer kan vara nyckeln till att bygga och upprätthålla förtroende. Sträva efter att bygga starka, långsiktiga relationer med dina medarbetare.

5. Var öppen för feedback: Slutligen, var öppen för feedback från dina medarbetare. Detta kan hjälpa dig att identifiera områden där du kan förbättra ditt ledarskap och bygga större förtroende.

Genom att följa dessa steg kan du använda insikterna från "Index of Leadership Trust 2023" för att bli en mer effektiv och betrodd ledare.




3 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page