top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Härliga måndag

Uppdaterat: 23 apr.

Hemligheten till att vända klockan tillbaka ett decennium


Föreställ dig att kunna bromsa åldrandet. Att stå upp mot tidens gång och bibehålla din ungdomliga energi, skärpa och hälsa. Det är inte längre bara science fiction. I en intervju med GQ berättar David Sinclair, professor i genetik vid Harvard och medförfattare till en forskning om åldrandets biologi, om hur han har lyckats kasta tillbaka sin biologiska ålder med ett helt decennium. Trots att han varken sover mer än sex timmar per natt eller tränar varje dag, menar Sinclair att det är tre specifika vanor som har bidragit till hans framgång. Låt oss dyka in i hans hemligheter för en sundare, yngre version av oss själva.


Polyfenoler: Naturens Superantioxidanter

Sinclair inleder varje morgon med ett intag av polyfenoler, potenta antioxidanter som finns i bär, jordnötter och rött vin. Han tar det i form av ett tillskott, resveratrol, varje morgon tillsammans med lite yoghurt. För att förstärka effekten av polyfenoler, dricker Sinclair även grönt matchate, rikt på ECGC-katekiner, en annan stark antioxidant.

Forskning tyder på att polyfenoler hjälper till att stärka tarmmikrobiomet, minskar risken för vävnadsskador, förbättrar humöret och stärker hjärtat. Men det är värt att notera att dessa ämnen är mer effektiva när de konsumeras i hela livsmedel snarare än som tillskott, så att inkludera mer antioxidantrika livsmedel i din kost kan vara en bra idé.


Inget Mer Frukost: Fördelarna med Periodisk Fasta

En annan vana som Sinclair har är att han regelbundet fastar intermittent, oftast genom att vänta mellan 16 och 18 timmar mellan stora måltider. Detta innebär i praktiken att han hoppar över frukost och äter sent på dagen.

Studier visar att intermittent fasta kan sänka risken för diabetes, hjärtsjukdomar och demens – alla vanliga tecken på åldrande. Men, fastan passar inte för alla och kan utgöra en hälsofara för vissa individer. Det är viktigt att börja smått, fokusera på näringsrika måltider och att förbli välmätt och hydrerad.


Godbitar av Grönt: Undvika Socker och Fokusera på Växtbaserade Måltider

Sinclairs sista hemlighet för att hålla sig ung är att han undviker socker och fokuserar på en växtbaserad diet. En typisk middag för honom består av ris, mandlar och couscous. Dessutom har han helt och hållet övergett mejeriprodukter och alkohol.

Forskning stödjer denna diet, eftersom en växtbaserad kost är associerad med minskad risk för diabetes, demens, fetma och högt blodtryck. Dessutom kan ett överflöd av socker, speciellt i högt processade livsmedel, öka risken för diabetes, fetma och hjärtproblem.

Sinclair noterar att hans diet har gjort en stor skillnad i hans blodbiomarkörer och epigenetiska ålder. "När jag bytte till denna nya diet, fick jag tillbaka mitt minne också. Jag kunde inte komma ihåg telefonnummer och nyckelkoder lätt, och nu är det enkelt,” sa han till GQ.


En Yngre, Mer Dynamisk Sökande: Fördelarna med Anti-Åldrande Livsstil i Jobbsökandet

Att söka jobb kan vara en utmaning, oavsett vilket skede i livet du befinner dig i. Men det är särskilt viktigt att komma ihåg att ålder bara är en siffra. I själva verket kan du genom att anamma en livsstil som hjälper till att bromsa åldrandet - likt den som David Sinclair lever - ge dig själv en fördel när det kommer till att landa ditt drömjobb.

Först och främst kan en hälsosam livsstil - rik på antioxidanter, begränsat med socker och med ordentlig fasta - hjälpa till att främja mental skärpa och energi. Detta kan förbättra ditt totala arbetsflöde, hjälpa dig att vara mer fokuserad och produktiv, och till och med bidra till bättre problemlösningsförmåga. När du känner dig ung och energisk, kan detta återspeglas i din arbetsprestation och din attityd.

Dessutom kan att hålla sig fysiskt frisk och stark göra dig mer motståndskraftig mot stress, vilket är en nyckelkomponent i jobbsökandet. Att navigera i intervjuer, nätverk och deadline-press kan vara krävande, men en stark kropp och sinne kan hjälpa dig att hantera dessa utmaningar med lätthet.

Slutligen, en hälsosam livsstil kan också bidra till ökad självkänsla och självförtroende. När du tar hand om din kropp och ditt sinne, mår du bättre om dig själv. Detta kan återspeglas i din självbild och hur du presenterar dig själv för potentiella arbetsgivare.

Kort sagt, att införliva en hälsosam, anti-åldrande livsstil i din dagliga rutin kan inte bara hjälpa dig att känna dig yngre och mer energisk, men det kan också ge dig den extra fördelen när du söker jobb. Så varför inte ge det ett försök? Du kanske bara hittar att din nya, ungdomligare livsstil är nyckeln till din nästa karriärmöjlighet.


Om du är redo att testa dessa förändringar i ditt eget liv, kom ihåg att det alltid är bäst att rådfråga en läkare eller dietist för att se till att du gör det på ett säkert och hälsosamt sätt. Men med dessa råd kan du kanske också uppleva några av de anti-åldrande fördelar som Sinclair själv har upplevt. Det är aldrig för sent att börja känna sig ung igen!




18 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page