top of page
Skribentens bildJimmy Sjökvist

Söndagsläsningen: Chefernas Bluffsyndrom

Uppdaterat: 1 juli 2024


Känner Du Dig Som en Bluff?

Har du någonsin undrat om du verkligen förtjänar din position? Den frågan plågar många chefer trots deras framgång. En nyligen genomförd undersökning av managementkonsultföretaget Korn Ferry visar att hela 71 procent av börsens VD:ar

lider av bluffsyndromet, där de tvivlar på sin kompetens och känner sig som bedragare.


En Förvärrad Situation Efter Covid-19

Covid-19-pandemin har förvärrat dessa känslor av otillräcklighet. Många företagsledare står fortfarande inför de enorma förändringar som pandemin medförde, vilket har gjort deras jobb mer utmanande än någonsin.


Många Utmaningar Samtidigt

Chefer ställs nu inför många nya utmaningar, inklusive snabb adoption av AI, motstånd mot att återvända till kontoret och ekonomiska nedgångar. Tidigare kunde en chef möta en eller två stora förändringar under sin tjänstgöringstid, men nu är förändringarna många och de kommer ofta samtidigt, vilket skapar enorm press.

"Det är en självförtroendekris," säger Mark Arian, vd för Korn Ferry. "Vi hanterar en mängd problem samtidigt."


Ökad Arbetsbörda och Stress

Återgången till det normala har varit svår på grund av hög inflation och ett osäkert ekonomiskt läge. Under pandemin blev fler vd

dessutom involverade i operativa frågor som att sätta riktlinjer för distansarbete och ombyggnad av kontor för att locka tillbaka anställda. Den extra arbetsbördan, i kombination med en snabbt föränderlig affärsmiljö, har tyngt ledarna.


Höga Löner Men Hög Omsättning

Trots de utmaningar chefer möter, är låg lön inte en av dem. Medianlönen för vd

i Sverige är ca 98 000 sek mot 38 000 sek för en anställd. Kanske är det därför de känner sig som bluffar – de kanske undrar om de verkligen är värda så mycket mer än sina anställda.


Kvinnliga Chefer Avgår Oftare

Omsättningsgraden är högre för kvinnor i högre chefspositioner. Cirka 24 procent av kvinnliga vd

lämnar sin post inom två år, jämfört med 10 procent av männen.


Behöver Vi Hierarkiska System?

Kanske är det dags att ifrågasätta om vi verkligen behöver så hierarkiska system. Om så många chefer känner sig som bluffar, kanske det är systemet som är fel? Kan vi tänka oss en arbetsplats där ledarskapet är mer distribuerat och alla har möjlighet att bidra utan att känna sig över- eller underlägsna? Självledarskap kan vara nyckeln till att skapa en mer engagerad och självsäker arbetsstyrka.


Självledarskap som Lösning

Självledarskap innebär att varje individ tar ansvar för sitt eget arbete och utveckling. Det innebär att man sätter egna mål, utvärderar sina framsteg och anpassar sitt arbetssätt utifrån de utmaningar som uppstår. I ett sådant system kan traditionella chefer omvandlas till mentorer och coacher som stödjer sina teammedlemmar snarare än att styra dem.


Anpassning är Nyckeln

Ökade förväntningar på att vd

ska ta ställning i politiska och sociala frågor har också ökat stressen. De mest framgångsrika ledarna kommer att vara de som snabbt kan anpassa sig till förändrade krav och konsumentbeteenden.


Vad Är Bluffsyndromet?

Bluffsyndrom beskriver känslan av att inte vara tillräckligt kompetent eller duktig, trots bevis på motsatsen. Personer med bluffsyndrom underskattar ofta sina egna prestationer och tillskriver framgångar till tur eller yttre omständigheter snarare än sin egen förmåga.


Utmaning: Övervinna Bluffsyndromet

Din utmaning denna vecka:

  1. Identifiera och Erkänn: Skriv ner tre av dina senaste framgångar och erkänn dem som dina egna prestationer, inte resultatet av tur.

  2. Fira Små Vinster: Ta tid att fira även de små vinsterna i ditt arbete. Det hjälper till att bygga ditt självförtroende.

  3. Utforska Självledarskap: Börja ta ansvar för ditt eget arbete och utveckling. Sätt egna mål och utvärdera dina framsteg regelbundet. Diskutera med dina kollegor och chefer hur ni kan implementera mer självledarskap på er arbetsplats.

Genom att ta dessa steg kan du börja övervinna bluffsyndromet och erkänna din rättmätiga plats som ledare, samtidigt som du bidrar till att skapa en mer dynamisk och engagerad arbetsplats.



Rusta och Matcha med Jobhunter

Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990 för Övik

KA:nummer 10074556 för Sollefteå

KA-nummer: 10074721 för Kramfors



Tel: 070-600 17 00


Ds



2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page