top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Supertisdag med Vega: Vässa ditt CV-format för ATS

Vikten av Rätt Format

Ett välformaterat CV är inte bara lättare för rekryterare att läsa, utan också för ATS att skanna och tolka korrekt. Många arbetssökande gör misstaget att skapa visuellt tilltalande CV

som tyvärr inte är kompatibla med ATS. Vi kommer här att gå igenom hur du kan säkerställa att ditt CV är både snyggt och funktionellt i en ATS-miljö.


Datumformatets Betydelse

Datumformatet på ditt CV kan verka trivialt, men det är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till att ett CV inte blir korrekt tolkat av ATS. Det finns två accepterade format:

  1. MM/YYYY: Till exempel "03/2023." Se till att alltid använda en nolla framför ensiffriga månader (aldrig "3/2023").

  2. Månad ÅÅÅÅ: Till exempel "Mars 2023."

Att vara konsekvent med datumformatet genom hela ditt CV är avgörande. Att blanda formaten kan leda till att ATS inte korrekt parserar dina anställningsdatum, vilket kan påverka din rangordning negativt.

Undvik Headers och Footers

Jobbsökare använder ibland headers och footers för att inkludera extra detaljer eller designaspekter i sina CV

. Dock kan ATS ha svårt att skanna information som ligger i dessa områden. För att undvika problem, håll all relevant information inom huvudkroppen av ditt dokument och använd standardmarginaler på en tum runt om.


Använd Enkla Typsnitt

Fancy typsnitt och grafiska element kan försvåra för ATS att korrekt läsa ditt CV. Använd istället enkla och vanliga typsnitt som:

  • Arial

  • Times New Roman

  • Calibri

Håll dig till en eller två typsnitt genom hela dokumentet och använd storlekar mellan 10 och 12 punkter för brödtext. Använd större storlekar för rubriker men överdriv inte.

Rubriker och Sektioner

Använd standardiserade rubriker för att ATS lätt ska kunna identifiera de olika sektionerna i ditt CV. Här är några exempel på standardrubriker:

  • Sammanfattning eller Profil

  • Arbetslivserfarenhet

  • Utbildning

  • Kompetenser

  • Certifieringar

Undvik kreativa eller otydliga rubriker som "Min Historia" eller "Vad Jag Kan." Dessa kan förvirra ATS och resultera i att viktiga delar av ditt CV inte blir korrekt tolkat.

Använd Rätt Filformat

Vissa filformat är mer ATS-vänliga än andra. Här är de två bästa formaten att använda:

  1. Microsoft Word (.doc och .docx): Detta är det mest rekommenderade formatet eftersom det är kompatibelt med de flesta ATS.

  2. PDF (Portable Document Format): Detta format bevarar ditt CV layout och format oavsett vilken enhet eller programvara som används för att öppna det. Var dock noga med att se till att det är en textbaserad PDF och inte en bildbaserad.

Undvik att använda format som .jpg, .png, .rtf, .html, .pub, eller .indd då dessa kan orsaka problem med parsing.

Tips för Snygg och Enkel Formatering

  1. Punktlistor: Använd svarta punktlistor (•) för att skapa en tydlig struktur. Undvik stjärnor, diamanter eller andra specialtecken.

  2. Fetstil och Kursiv: Använd fetstil för rubriker och viktiga delar av din erfarenhet eller utbildning. Använd kursiv för att betona specifika projekt eller prestationer.

  3. Marginaler: Håll en-tumsmarginaler runt hela ditt dokument för att säkerställa att inget viktig information klipps bort vid utskrift eller digital visning.

Utmaning:

Denna vecka utmanar vi dig att gå igenom ditt CV och implementera minst tre av de formateringsförbättringar som vi har diskuterat. Testa sedan ditt uppdaterade CV med ett online-verktyg som Jobscan för att se hur väl det klarar sig i en ATS.


Rusta och Matcha med Jobhunter


Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990 för Övik

KA:nummer 10074556 för Sollefteå

KA-nummer 10074721 för Kramfors

KA-nummer: 10074775 för Sundsvall



Tel: 070-600 17 00


Ds


15 visningar0 kommentarer

टिप्पणियां


bottom of page