top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Supertisdag med Vega! Vega tillsammans med Rusta och matcha kan hjälpa dig till jobb!

EFI-analys: En Introduktion

EFI står traditionellt för Egenskaper, Fördelar och Innebörd. Det är ett verktyg för självreflektion som hjälper individer att identifiera och kommunicera sina unika styrkor och hur dessa kan tillföra värde i en professionell kontext.

  • Egenskaper (E): Personliga attribut eller karaktärsdrag som definierar vem du är.

  • Fördelar (F): Praktiska fördelar dessa egenskaper medför i en arbetsmiljö.

  • Innebörd (I): Den djupare betydelsen eller påverkan dessa egenskaper har på dig själv, ditt arbete och din omgivning.

Tillämpning av EFI i Praktiken

Att använda EFI-analysen ger en solid grund för att svara på frågor om personliga egenskaper. Men, för att göra ditt svar ännu mer minnesvärt, kan du överväga att vända på ordningen och börja med innebörden, följt av fördelarna, och avsluta med egenskaperna. Detta skapar en berättelse som leder lyssnaren från ett bredare, mer engagerande perspektiv till den specifika egenskapen som ligger till grund för allt.

Vända på EFI: Ett Kraftfullt Svar

Låt oss illustrera detta med ett exempel där fokus ligger på egenskapen "anpassningsbarhet".

  1. Börja med Innebörden (I): "I en värld som ständigt förändras, tror jag att förmågan att anpassa sig och växa är grundläggande för både personlig och professionell utveckling. Detta perspektiv har lett mig genom både utmaningar och möjligheter, och har visat mig värdet av flexibilitet och öppenhet för nytt lärande."

  2. Fördelar (F): "Denna inställning har varit till stor nytta i mina tidigare roller, där jag snabbt kunnat justera strategier i takt med förändrade marknadsförhållanden, integrera ny teknik eller arbetsmetoder, och framgångsrikt hantera projekt under tryck. Det har inte bara bidragit till mina team och projektens framgång, utan också till en positiv och inkluderande arbetsmiljö."

  3. Egenskaper (E): "Grunden för denna fördel och dess innebörd i mitt arbete är min anpassningsbarhet. Det är en egenskap jag värderar högt och kontinuerligt utvecklar, eftersom den har visat sig vara avgörande i min karriär."

Genom att börja med innebörden fokuserar du på det stora värdet och den djupare påverkan av din egenskap, vilket skapar en mer engagerande och tankeväckande inledning. Sedan belyser du de konkreta fördelarna som din egenskap har lett till, innan du slutligen specificerar egenskapen själv. Detta skapar en berättelse som först fångar lyssnarens intresse och sedan metodiskt bygger upp till den punkt där de förstår vilken specifik egenskap allt detta vilar på.

Detta tillvägagångssätt ger inte bara ditt svar större djup och sammanhang, utan det hjälper också intervjuaren att förstå hur dina unika egenskaper kan överföras till och berika den roll du söker.


För att riktigt knyta ihop säcken och göra ditt inlägg om "Vegas Supertisdag" ännu mer engagerande och interaktivt, låt oss avsluta med en utmaning som verkligen engagerar dina läsare. Utmaningen kommer att uppmuntra dem att inte bara tänka på sina egenskaper i ett nytt ljus utan också att dela med sig av sina insikter på ett kreativt sätt.

Utmaningen: "Berätta Din Historia Baklänges"

Nu när vi har utforskat hur man effektivt kan vända på EFI-modellen för att ge kraftfulla och minnesvärda svar på intervjufrågor, är det dags att sätta dina nya kunskaper på prov.

  1. Reflektera över Ditt Värde: Tänk på en egenskap som du värderar högt hos dig själv. Kanske är det din kreativitet, ditt ledarskap, eller din förmåga att lösa problem. Vad är den djupare innebörden bakom denna egenskap? Hur har den påverkat ditt liv och ditt arbete?

  2. Formulera Din Berättelse: Med utgångspunkt i innebörden, beskriv sedan vilka fördelar denna egenskap har lett till i praktiken. Hur har den manifesterat sig i ditt professionella eller personliga liv? Slutligen, specificera egenskapen.

  3. Dela och Inspirera: Nu är det dags att dela din omvända EFI-berättelse. Skriv ett blogginlägg, skapa en kort video, eller använd vilket medium du föredrar för att dela din historia. Utmana sedan dina vänner, kollegor eller bloggens läsare att göra detsamma. Använd hashtaggen #BerättaDinHistoriaBaklänges för att samla berättelser och inspirera fler att tänka omkring hur de presenterar sig själva.

Exempel på Utmaningens Uppmaning:

"Vi har alla unika egenskaper som formar vem vi är och hur vi uppfattas i världen. Men ofta berättar vi om dessa egenskaper på samma sätt. Denna vecka utmanar jag dig att 'Berätta Din Historia Baklänges'. Starta med den djupare innebörden av en av dina värdefulla egenskaper, gå vidare till de konkreta fördelarna den har skapat, och avsluta med att namnge egenskapen. Dela din historia med oss och inspirera andra att se sina styrkor i ett nytt ljus. Låt oss tillsammans utforska värdet i våra egenskaper och de otaliga sätt de berikar våra liv och karriärer."

Avslutning:

Genom denna utmaning inte bara belyser vi vikten av självreflektion och personlig utveckling, utan vi skapar också en plattform för delning och samhörighet. Det blir en möjlighet att fira våra styrkor och uppmuntra varandra på vår resa, vare sig det gäller karriärutveckling eller personlig tillväxt. Så ta steget, dela din berättelse, och se hur du och andra kan växa från denna erfarenhet.

Rusta och matcha

Rusta och Matcha med Jobhunter

Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990



Tel: 070-600 17 00


Ds


19 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page