top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Supertisdag med Vega: Förstå ATS - Portvakten till ditt Drömjobb


Vad är ATS?

Applicant Tracking Systems (ATS) är en avgörande komponent i modern rekrytering. ATS är en typ av mjukvara som arbetsgivare använder för att hantera ansökningar. Systemet automatiserar många delar av rekryteringsprocessen, vilket gör att företag kan hantera stora volymer av ansökningar effektivt.

Varför använder företag ATS?

Företag får ofta hundratals, om inte tusentals, ansökningar för varje ledig tjänst. Att manuellt gå igenom alla dessa ansökningar är tidskrävande och ineffektivt. ATS hjälper till att sortera och rangordna kandidater baserat på fördefinierade kriterier, vilket gör det möjligt för rekryterare att fokusera på de mest kvalificerade kandidaterna. Detta sparar tid och resurser och säkerställer att de bästa kandidaterna identifieras snabbt.

Hur Fungerar ATS?

ATS fungerar genom att skanna och analysera de inskickade CV

och ansökningsbreven. Här är några steg i processen:


  1. Skanning: När du skickar in ditt CV, skannar ATS dokumentet för att identifiera och extrahera information som arbetslivserfarenhet, utbildning, färdigheter och kontaktinformation.

  2. Parsing: Systemet parserar informationen, vilket innebär att det bryter ner och organiserar data i en strukturerad form. Detta gör det lättare för rekryterare att söka och filtrera kandidater.

  3. Nyckelordssökning: ATS söker efter specifika nyckelord och fraser som är relevanta för den utlysta tjänsten. Dessa nyckelord hämtas ofta direkt från jobbannonsen.

  4. Rangordning: Baserat på hur väl ditt CV matchar jobbannonsens krav, rankas det i systemet. De bäst matchade CV placeras högst upp i listan och är de som rekryteraren först ser.

Varför är ATS Viktigt för Arbetssökande?

Att förstå hur ATS fungerar är avgörande för att säkerställa att ditt CV inte bara blir läst utan också att det rankas högt. Här är några skäl till varför detta är viktigt:

  • Öka dina chanser att bli sedd: Ett CV som är optimerat för ATS har en mycket högre chans att nå en rekryterares händer.

  • Konkurrensfördel: I en konkurrensutsatt arbetsmarknad kan små justeringar som gör ditt CV ATS-vänligt göra stor skillnad.

  • Effektivitet: Genom att anpassa ditt CV för ATS kan du spara tid och ansträngning, eftersom du vet att ditt CV är optimerat för de system som används av många arbetsgivare.

Praktiska Tips för att Förstå och Optimera för ATS

  1. Lär känna jobbeskrivningen: Läs noggrant igenom jobbeskrivningen och notera viktiga nyckelord och fraser. Dessa bör inkluderas i ditt CV.

  2. Använd enkla format: Undvik komplexa format, bilder och grafiska element. Använd istället standardrubriker och enkel text.

  3. Var konsekvent: Se till att dina datum och andra uppgifter är konsekvent formaterade. Använd samma format genom hela ditt CV.

  4. Testa ditt CV: Använd verktyg som Jobscan för att se hur ditt CV klarar sig i en ATS. Dessa verktyg kan ge dig värdefull feedback och förbättringsförslag.

Utmaning:

Denna vecka utmanar vi dig att undersöka om de företag du är intresserad av använder ATS. Anpassa sedan ditt CV med de tips vi kommer att ge i denna bloggserie för att öka dina chanser att bli sedd. Försök att implementera minst tre förändringar i ditt CV baserat på vad du har lärt dig om ATS.


Rusta och Matcha med Jobhunter


Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990 för Övik

KA:nummer 10074556 för Sollefteå

KA-nummer 10074721 för Kramfors

KA-nummer: 10074775 för Sundsvall



Tel: 070-600 17 00


Ds


21 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page