top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Supertisdag med Vega: Använda Rätt Filformat - Säkerställ att Ditt CV Blir Läsligt för ATS


Varför Filformatet är Viktigt

När du skickar in ditt CV till en arbetsgivare, är det viktigt att använda rätt filformat för att säkerställa att ATS kan läsa och tolka ditt CV korrekt. Fel filformat kan leda till att ditt CV inte blir skannat eller att viktig information försvinner. Detta kan i sin tur leda till att ditt CV inte ens når en rekryterares händer.

Rekommenderade Filformat

De två mest ATS-vänliga filformaten är:

  1. Microsoft Word (.doc och .docx): Detta format är det mest rekommenderade eftersom det är kompatibelt med de flesta ATS. Det bevarar textens layout och struktur utan att introducera några problem vid skanning.

  2. PDF (Portable Document Format): Detta format bevarar ditt CV layout och format oavsett vilken enhet eller programvara som används för att öppna det. Var dock noga med att se till att det är en textbaserad PDF och inte en bildbaserad.

Filformat att Undvika

Undvik att använda följande filformat eftersom de kan orsaka problem med ATS:

  • Bildfiler (e.g., .jpg, .png): Dessa filer kan inte skannas av ATS eftersom texten behandlas som en bild.

  • Rich Text Format (.rtf): Detta format kan ibland förlora formatering och skapa problem vid skanning.

  • HTML-filer (.html): Dessa är sällan kompatibla med ATS.

  • Microsoft Publisher (.pub): Detta format stöds inte av de flesta ATS.

  • Adobe InDesign (.indd): Detta är ett avancerat layoutprogram som inte är kompatibelt med ATS.

Hur Du Sparar och Namnger Ditt CV

För att säkerställa att ditt CV blir korrekt skannat och lätt identifierbart, följ dessa riktlinjer:

  1. Spara som Textbaserad PDF eller Word-fil: När du sparar ditt CV som en PDF, se till att det är en textbaserad PDF och inte en bild. De flesta ordbehandlingsprogram har en funktion för att spara som PDF. I Word, använd "Spara som" och välj PDF.

  2. Namnge ditt CV korrekt: Använd ett tydligt och professionellt filnamn som inkluderar ditt namn och vilken tjänst du söker. Exempel: "Förnamn_Efternamn_CV_Tjänst.pdf"

Kontrollera Ditt CV

Kompatibilitet

Innan du skickar in ditt CV, testa det för att se till att det är ATS-kompatibelt:

  1. Använd ATS-testverktyg: Verktyg som Jobscan kan hjälpa dig att kontrollera om ditt CV är kompatibelt med ATS. De kan ge dig feedback på eventuella problem med ditt CV format och layout.

  2. Öppna Ditt CV på Olika Enheter: Öppna ditt CV på olika enheter och i olika program för att se till att layouten och formateringen förblir intakt.

Tips för Optimal Användning av PDF och Word

  1. Kontrollera PDF-kompatibilitet: Om du väljer att skicka in ditt CV som en PDF, se till att texten är markerbar och inte en inskannad bild.

  2. Använd Word för Redigering: Skapa och redigera ditt CV i Microsoft Word. När du är nöjd med formatet, spara en kopia som PDF för att bevara layouten.

  3. Versioner: Spara flera versioner av ditt CV i både .docx och PDF-format så att du snabbt kan anpassa och skicka rätt version beroende på arbetsgivarens preferenser.

Utmaning:

Denna vecka utmanar vi dig att spara ditt CV i både Word (.docx) och PDF-format. Testa båda versionerna med ett verktyg som Jobscan för att säkerställa att de är ATS-kompatibla. Dela dina resultat och erfarenheter med oss!



Rusta och Matcha med Jobhunter


Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990 för Övik

KA:nummer 10074556 för Sollefteå

KA-nummer 10074721 för Kramfors

KA-nummer: 10074775 för Sundsvall



Tel: 070-600 17 00


Ds


0 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page