top of page
  • Skribentens bildJimmy Sjökvist

Lördagsidolen: Ela Bhatt – Pionjär för Kvinnors Arbetsrättigheter och Social Rättvisa


Inledning: Välkommen till Lördagsidolen! Idag ska vi lyfta fram Ela Bhatt, en framstående social aktivist och grundare av Self-Employed Women's Association (SEWA) i Indien. Hennes arbete har haft en djupgående inverkan på kvinnors arbetsrättigheter och social rättvisa, särskilt för kvinnor inom den informella sektorn.

Bakgrund: Ela Bhatt föddes den 7 september 1933 i Ahmedabad, Indien. Hon utbildade sig i juridik och började sin karriär som advokat. Hennes tidiga arbete inom juridik och socialtjänst väckte hennes engagemang för att förbättra levnadsvillkoren för kvinnor som arbetar inom den informella sektorn.

Karriär och prestationer: Ela Bhatt är mest känd för sitt arbete som grundare av SEWA, en fackförening för egenföretagande kvinnor. Hennes största prestationer inkluderar:

  • Grundandet av SEWA: 1972 grundade Bhatt SEWA för att stödja och organisera kvinnor som arbetar inom den informella sektorn, såsom gatuförsäljare, hemarbetare och hantverkare. SEWA har hjälpt miljontals kvinnor att förbättra sina arbetsvillkor och ekonomiska situationer genom att erbjuda mikrokrediter, utbildning och juridiskt stöd.

  • Förbättrade arbetsvillkor: Under Bhatts ledning har SEWA arbetat för att förbättra arbetsvillkoren för kvinnor genom att driva på för rättvisa löner, bättre arbetsförhållanden och tillgång till sociala trygghetssystem.

  • Främjande av kvinnors rättigheter: Bhatt har varit en stark förespråkare för kvinnors rättigheter och jämställdhet både i Indien och internationellt. Hennes arbete har inspirerat många och visat att organisering och kollektiv handling kan leda till betydande förändringar.

Betydelse och arv: Ela Bhatts arbete har haft en bestående inverkan på kvinnors arbetsrättigheter och social rättvisa i Indien. Hennes insatser har hjälpt till att förbättra livskvaliteten för miljontals kvinnor och deras familjer. Bhatt har också spelat en viktig roll i att sätta kvinnors rättigheter och jämställdhet på den globala agendan.

Avslutning: Ela Bhatt är en inspirerande ledare och social aktivist som med sitt outtröttliga arbete för kvinnors rättigheter och social rättvisa har lämnat ett betydande arv. Hennes arbete visar att genom organisering, utbildning och stöd kan vi förbättra levnadsvillkoren för dem som arbetar inom den informella sektorn och skapa en mer rättvis och inkluderande arbetsmarknad.

Utmaning: Reflektera över hur kvinnors arbetsrättigheter och social rättvisa påverkar ditt samhälle och arbetsliv idag. Hur kan vi fortsätta att främja jämställdhet och rättvisa för kvinnor inom alla sektorer? Dela dina tankar och idéer om hur vi kan bygga vidare på Ela Bhatts arv för att skapa en ännu bättre och mer inkluderande arbetsmarknad för alla.



Rusta och Matcha med Jobhunter

Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990 för Övik

KA:nummer 10074556 för Sollefteå

KA-nummer: 10074721 för Kramfors



Tel: 070-600 17 00


Ds



2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page