top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Lördagsidolen - Bruce Lee

Jobbsökande med inspiration från Bruce Lee


Låt oss ta ett ögonblick att uppskatta storheten hos en man som inte bara dominerade filmvärlden med sina imponerande kampsportfärdigheter, men också känd för sin djupa filosofi om livet – Bruce Lee. I dagens inlägg kommer vi att koppla hans visdom till konsten att söka jobb.


1. "Be Water, My Friend"

Bruce Lee föresprakade idén att vara som vatten: formbart, flexibelt och kraftfullt. "Tom din sinne, var formbar, formbar som vatten", sade han. Om vi applicerar denna filosofi på jobbsökande, innebär det att vara anpassningsbar.

Var öppen för nya idéer, olika roller och olika arbetsmiljöer. Marknaden förändras ständigt och vi måste följa med för att hålla oss relevanta. Om du stöter på ett hinder, hitta en väg runt det. Precis som vatten, fortsätt att flöda.


2. "I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times."

Lee betonade vikten av att bli riktigt bra på en sak snarare än att bara vara hyfsad på många. Detta är särskilt relevant i dagens arbetsmarknad där specialistfärdigheter är högt värderade. Identifiera din kärnkompetens, det du är passionerad för och mästra det. Ett djupt fokus kan ofta vara mer attraktivt för arbetsgivare än en grunt men brett spektrum av färdigheter.


3. "Mistakes are always forgivable, if one has the courage to admit them."

Jobbsökande är en resa fylld med framgångar och misslyckanden. Bruce Lee lär oss att det är okej att göra misstag så länge vi har modet att erkänna dem och lära oss från dem. Om du inte lyckades på en intervju, reflektera över vad som gick fel, lär dig av det och gå vidare. Det är en del av tillväxtprocessen.


4. "Knowing is not enough, we must apply. Willing is not enough, we must do."

Att söka jobb handlar inte bara om att vilja ha ett jobb eller att veta hur man får ett, det handlar om att agera. Skriv ditt CV, ansök om jobb, nätverka och förbered dig för intervjuer. Att göra är den enda vägen framåt.

Vi kan dra mycket lärdom från Bruce Lee, inte bara inom kampsporten, men i alla aspekter av livet, inklusive jobbsökande. Han var en man som visste värdet av hängivenhet, anpassingsförmåga, och självförbättring – kvaliteter som alla jobbsökande bör sträva efter att kultivera.


5. "As you think, so shall you become."

Attityden och självbilden vi har spelar en stor roll i vår framgång. Bruce Lee betonade vikten av en stark självbild och positivt tänkande. Om du tror att du kan lyckas, om du ser dig själv i ditt drömjobb, då är du mycket mer benägen att agera på ett sätt som förverkligar den visionen. Så tro på dig själv och håll en positiv inställning genom din jobbsökning.


6. "Don't fear failure. Not failure, but low aim, is the crime. In great attempts, it is glorious even to fail."

Rädslan för att misslyckas kan vara ett stort hinder i jobbsökningen. Men som Bruce Lee sa, är det inte misslyckande vi borde frukta, utan att sikta för lågt. När du söker jobb, sikta högt. Även om du inte landar ditt drömjobb på första försöket, kommer du att lära dig och växa under processen, vilket förbereder dig för framtida möjligheter.


7. "To hell with circumstances; I create opportunities."

Slutligen, istället för att vara ett offer för omständigheter, skapade Bruce Lee sina egna möjligheter. I en jobbsökning kan du också skapa dina egna möjligheter genom att nätverka, bygga upp dina färdigheter och proaktivt söka ut öppningar. Oavsett hur tuff arbetsmarknaden kan vara, har du kraften att skapa din egen väg.


Bruce Lee var mer än bara en filmstjärna och kampsportlegend - han var en filosof vars visdom sträcker sig över tiden och in i våra liv, inklusive vår strävan efter meningsfullt och givande arbete. Så nästa gång du söker jobb, kom ihåg att vara vatten, att öva tills du mästrar, att acceptera och lära av dina misstag, att agera och inte bara drömma, att tro på dig själv, att sikta högt, och att skapa dina egna möjligheter.


För som Bruce Lee sa, "Det viktigaste är att ha en flytande fantasi."




9 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page