top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Lördagsidolen

Jobbsökande med inspiration från Platon


Platon var en av de mest framstående filosoferna i antiken. Hans idéer har påverkat allt från politik till konst, vetenskap till religion. Men hur kan vi tillämpa Platons tankar på jobbsökandet? För att svara på den frågan måste vi först förstå Platons filosofi lite bättre.


1. Kunskap och sanning

Platon var en stark förespråkare för kunskap och sanning. Han menade att förståelse var det första steget mot visdom. Platon ansåg att kunskap var objektiv och beständig, inte subjektiv och föränderlig. Han lade fram idén om att kunskap kommer från återkallande av inre minnen, snarare än från yttre erfarenheter.


2. Idéernas värld

Platon föreslog att det finns en perfekt, evig verklighet av idéer, bortom vår fysiska värld. Denna värld, kallad "idéernas värld" eller "formernas värld", är den verkliga verkligheten, medan vår fysiska värld bara är en svag avbildning av den. Det är i denna perfekta värld som koncept som skönhet, godhet och rättvisa existerar i sin renaste form.


3. De tre delarna av själen

Platon delade upp själen i tre delar: den rationella, den ädla och den begärliga. Den rationella delen av själen strävar efter sanning och kunskap, den ädla delen strävar efter ära och rättvisa, och den begärliga delen strävar efter fysiska njutningar och behov. Balansen mellan dessa tre delar skapar en rättvis och harmonisk själ.


4. Platons dialoger

Platon använde ofta dialoger som ett verktyg för att utforska och förklara filosofiska koncept. Genom dessa dialoger visade han hur olika perspektiv kan bidra till att nå en djupare förståelse för sanningen. Detta understryker vikten av kommunikation, diskussion och öppenhet för olika perspektiv.


5. Filosofkungen

En av Platons mest kända idéer är tanken på filosofkungen, den person som, genom sin kärlek till visdom och kunskap, är mest lämplig att styra. Detta är en ledare som strävar efter det gemensamma goda snarare än personlig makt eller rikedom.


6. Upplysning

Platons allegori om grottan handlar om upplysning och sökandet efter kunskap. De fångade i grottan ser bara skuggorna på väggen och tror att det är verkligheten, tills en avdem lyckas komma ut och uppleva den verkliga världen. Denna berättelse symboliserar resan från okunnighet till kunskap, från illusionen av sanningen till sanningen själv.


7. Det högre goda

För Platon, var det högsta goda eller "formen av det goda" överordnat alla andra former. Det var detta högre goda som alla dygder strävade efter. Formen av det goda var källan till all kunskap och visdom, och det var bara genom att förstå detta goda som människor kunde uppnå sann visdom och lycka.


8. Utbildning och träning

Platon betonade vikten av utbildning för att forma människors karaktär och för att skapa ett rättvist och harmoniskt samhälle. Han trodde att utbildning skulle hjälpa människor att nå sin fulla potential och leva ett gott liv. Enligt Platon, bör utbildningen inriktas på att utveckla dygd, förståelse och självbehärskning hos individer.


Nu när vi har en djupare förståelse för Platons filosofi, låt oss se hur vi kan tillämpa dessa lärdomar på jobbsökandet.


Praktisk tillämpning:

1. Kunskap och sanning

För att söka jobb effektivt, behöver du tillämpa denna strävan efter kunskap genom forskning. Lär känna ditt önskade arbetsområde, företaget du ansöker till, och vilka färdigheter och kvalifikationer som krävs för jobbet.


2. Idéernas värld

Ha en klar vision av vad ditt idealjobb innebär, och använd den som en guide i din jobbsökning. Men var realistisk - det är osannolikt att något jobb kommer att matcha ditt ideal perfekt.


3. De tre delarna av själen

Jobbsökande bör sträva efter att balansera dessa tre delar. Försök att hitta jobb som inte bara ger ekonomisk säkerhet (begärlig), men också är intellektuellt stimulerande (rationell) och i linje med dina värderingar (ärlig).


4. Platons dialoger

Kommunikation är en viktig färdighet i jobbsökandet. Både när du nätverkar och under intervjun, försök att skapa en dialog snarare än en envägskommunikation.


5. Filosofkungen

I ditt jobbsökande, fokusera inte bara på de yttre tecknen på framgång, som lön eller titel. Istället, sträva efter positioner där du har möjlighet att växa, lära och utvecklas.


6. Upplysning

I jobbsökandet kan du ibland bli begränsad av dina egna förutfattade meningar och erfarenheter. Var inte rädd för att kliva ut ur din komfortzon och utforska nya områden, branscher eller arbetsroller.


7. Det högre goda

I ditt jobbsökande, sträva inte bara efter att uppfylla dina egna behov och önskemål. Sök också efter arbetsplatser och positioner där du kan göra en positiv skillnad. Oavsett om det är genom att hjälpa till att bygga en fantastisk produkt, att tjäna kunderna väl, eller att bidra till arbetsplatsens positiva kultur, sträva efter att ditt arbete ska ha en större betydelse.


8. Utbildning och träning

Förbättra dina chanser att hitta jobb genom att ständigt förbättra och uppdatera dina färdigheter. Detta kan innebära att ta onlinekurser, att gå på konferenser eller nätverksträffar i din bransch, eller att söka mentorstöd för att få ytterligare vägledning och insikt.


Genom att förstå och tillämpa Platons filosofi, kan vi förbättra vårt jobbsökande på många sätt. Det hjälper oss att sträva efter djupare förståelse, att ha en klar vision av vad vi vill, att balansera våra behov och önskemål, att utveckla effektiv kommunikation, att söka personlig och professionell tillväxt, att utmana våra förutfattade meningar, att sträva efter att göra en positiv skillnad, och att ständigt söka lärande och utveckling. Så låt oss ta med oss dessa lärdomar från Platon i vår jobbsökande process och sträva efter att bli de bästa versionerna av oss själva.




5 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page