top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Lördagsidolen

Miyamoto Musashi och Konsten att Bygga Självdisciplin


Miyamoto Musashi, en legendarisk japansk svärdsman, filosof och konstnär från det sena 16- och tidiga 17-talet, har blivit en lördagsidol för många. Han har påverkat olika former av japansk konst och kultur, från kampsporter till kalligrafi, och hans berömmelse har bestått genom århundradena.

Musashi är främst känd för sitt obesegrade rekord i 61 dueller. Hans unika strategi och svärdsfäktning med två blad, känd som Niten Ichi-ryū, studeras fortfarande idag. Han var känd för att kämpa med två svärd samtidigt - en katana och en wakizashi, vilket var ganska ovanligt för hans tid.

Hans bok, "Boken om Fem Ringar" (Go Rin no Sho), har blivit läst och studerad av kampsportare, företagsledare och strateger över hela världen. Boken ger inblick i strategi och filosofi inom kampsport, men dessa läror har även tillämpats i olika sammanhang, inklusive affärer och personlig utveckling.

Dessutom utmärkte sig Musashi genom sin djupa och filosofiska inställning till livet och strategi. Hans principer har transcenderat hans liv och era och erbjuder tidlös visdom som är tillämplig på många områden i det moderna livet.

Hans livsfilosofi fångas i hans arbete "Dokkōdō" - 21 leveregler som han skrev i slutet av sitt liv. Dessa pärlor av visdom kan vara en guide till självdisciplin och kan om de tas till sig, bana väg till framgång. Här kommer en snabb översikt över dessa principer:

  1. Acceptera allt precis som det är.

  2. Sök inte nöje för dess egen skull.

  3. Förlita dig inte under några omständigheter på en partiell känsla.

  4. Tänk lätt om dig själv och djupt på världen.

  5. Var hela livet fri från begär.

  6. Ångra inte det du har gjort.

  7. Var aldrig avundsjuk.

  8. Låt dig aldrig sörja över en separation.

  9. Klagomål och bitterhet passar varken dig eller andra.

  10. Låt dig inte styras av känslor av lust eller kärlek.

  11. Ha inga preferenser i någonting.

  12. Var likgiltig till var du bor.

  13. Sök inte efter god mat.

  14. Håll inte fast vid ägodelar du inte längre behöver.

  15. Handla inte enligt vanföreställningar.

  16. Samla inte på vapen eller öva med vapen mer än vad som är användbart.

  17. Frukta inte döden.

  18. Sök inte äga saker eller landområden till din ålderdom.

  19. Respektera Buddha och gudarna utan att räkna med deras hjälp.

  20. Du kan överge din egen kropp, men du måste bevara din heder.

  21. Avvika aldrig från vägen.

Låt oss nu koppla dessa till din jobbsökning. Att leta efter ett jobb kan vara som en kamp, och det krävs självdisciplin för att fortsätta söka, fortsätta förbättra och fortsätta hoppas, även när det verkar som om allt går emot dig.


Till exempel kan Musashis första princip - "Acceptera allt precis som det är" - hjälpa dig att hantera avslag eller frustration under jobbsökningen. Detta innebär att acceptera situationen som den är, inte som du önskar att den var, vilket kan hjälpa dig att gå vidare snabbare.


Eller ta princip 7 - "Var aldrig avundsjuk." Om en kollega eller vän får ett jobb du ville ha, kan det vara lätt att bli avundsjuk. Men istället för att låta avundsjukan ta över, försök att fokusera på vad du kan lära av situationen.


Och princip 21 - "Avvika aldrig från vägen" - kan vara en påminnelse om att hålla fast vid dina karriärmål, även när det blir tufft.


Sammanfattningsvis kan Musashis 21 principer fungera som en tidlös guide till självdisciplin, vilket kan vara särskilt värdefullt när du söker jobb. De lär oss att fokusera på intern disciplin snarare än externa saker. Dessa principer kan lära oss att förbli sanna mot vår väg, så att vi kan gå vägen mot självdisciplin och framgång, precis som Miyamoto Musashi gjorde.




3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page