top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Lördagsidolen

Att koppla ledare, inspiratörer, kreatörer, filosofer och andra kloka människor till utmaningar på arbetsmarknaden är teman vi kommer köra på lördagar. Först ut är Apples Legendariska grundare Steve Jobs.


Våga fråga, förverkliga dina drömmar och bli framgångsrik i jobbsökandet!


Steve Jobs, Apples medgrundare och teknikgeni, fortsätter att inspirera och påverka framtida generationer trots att han lämnat vår värld. I en gammal video intervju delar Jobs en berättelse som belyser en ovanlig egenskap som återfinns hos de mest framgångsrika människorna. Här är ett utdrag:

När jag var 12 år ringde jag Bill Hewlett [medgrundare av Hewlett-Packard]. "Hej, jag heter Steve Jobs. Jag är 12 år gammal. Jag är en student på gymnasiet. Jag vill bygga en frekvensräknare och undrar om ni har några reservdelar som jag kan få?" Han skrattade, gav mig reservdelarna och erbjöd mig ett sommarjobb på Hewlett-Packard... och jag var i himlen.

Nyckeln till framgång i den historien är lätt att missa, men som tur är förklarar Jobs det senare i videon:

"De flesta människor lyfter aldrig luren och ringer. De flesta människor frågar aldrig, och det är det som skiljer dem som gör saker från dem som bara drömmer om dem."

Fråga och du ska få

Utan den erfarenheten på HP, hade Jobs gått vidare för att åstadkomma det han gjorde? Kanske - vi kommer aldrig veta. Men vi vet med säkerhet att ett enda telefonsamtal hade stor inverkan på hans liv. Det lärde en av de största entreprenörerna i vår tid att våga be om något han ville ha.

Detsamma kan sägas om arbetsplatser där människor är rädda för att be om hjälp. På många företag idag hindrar rädsla människor från att vara öppna för att be om vad de vill ha och söka hjälp från sina kollegor. Enligt socialpsykologen Heidi Grant börjar 75-90% av all hjälp som kollegor ger varandra med att ställa en fråga.

Frågan är, främjar din arbetsmiljö frihet och trygghet för anställda att göra detta? De flesta människor är villiga att hjälpa, och enligt forskning sker 90% av allt givande på arbetsplatsen som ett direkt svar på att någon ber om hjälp. Men faktum kvarstår att de flesta människor inte ber om vad de behöver; det stöds inte av deras chefer och de högre upp. Därför händer det tyvärr oftast ingenting.

Givare-begärare Sociologen Wayne Baker från University of Michigan skrev en bok som heter "All You Have to Do Is Ask: How to Master the Most Important Skill for Success" (Allt du behöver göra är att fråga: Hur man bemästrar den viktigaste färdigheten för framgång). I sin forskning upptäckte Baker att "Givare-Begärare" - en person som ofta hjälper andra och också ofta ber om hjälp - är den mest uppskattade och produktiva personen på arbetsplatsen.

Som chefer och ledare är nyckeln att skapa en miljö där människor känner sig fria att både vara givare och begärare - ofta be om hjälp bland sina kollegor och nätverk samt att vara en hjälpande hand för dem inom deras inflytandecirkel.

Att vara en givare-begärare har också många karriärfördelar. Bakers forskning visade att de:

  • Befordras snabbare och i yngre ålder

  • Får bättre betalt

  • Är kunniga och anses pålitliga av sina kollegor

  • Har mycket gott rykte

När de mest framgångsrika människorna vill ha något, är de villiga att be om det. Om en 12-årig Steve Jobs kunde göra det, kan du också. Hans historia inspirerar oss att våga ta steget och be om hjälp, ställa frågor och följa våra drömmar.

Men hur kan vi applicera Jobs visdom i vårt eget jobbsökande? Här är några tips för att våga ta kontakt, lyfta luren och hitta inspiration från Steve Jobs:

  1. Var inte rädd för att ställa frågor: Om du är intresserad av ett visst företag eller en specifik bransch, tveka inte att kontakta personer som jobbar där och ställa frågor. Det kan ge dig värdefull information och potentiellt leda till nya möjligheter.

  2. Nätverka aktivt: Använd sociala medier och nätverksevenemang för att knyta kontakter inom din önskade bransch. Att bygga relationer med människor som redan är etablerade kan hjälpa dig att få foten in i dörren.

  3. Lyft luren: Precis som Steve Jobs, våga ringa och be om hjälp, information eller möjligheter. Många människor uppskattar att du tar initiativet och visar engagemang.

  4. Visa vad du kan erbjuda: När du tar kontakt med potentiella arbetsgivare, var beredd att demonstrera dina färdigheter och erfarenheter. Förklara hur du kan bidra till deras organisation och varför du är rätt person för jobbet.

  5. Var ihärdig: Framgång kommer inte över en natt. Var beredd att jobba hårt och fortsätta kämpa, även när det blir tufft. Steve Jobs mötte många motgångar under sin karriär, men han gav aldrig upp.

  6. Lär dig av andras erfarenheter: Lyssna på råd och berättelser från framgångsrika personer inom din bransch. Det kan ge dig insikt och inspiration att följa dina egna drömmar.

Så nästa gång du tvekar inför att be om hjälp eller följa en dröm, tänk på Steve Jobs och hans enkla men kraftfulla råd. Våga fråga, våga göra och förverkliga dina drömmar - för det är vad som skiljer dem som gör saker från dem som bara drömmer om dem.

Att söka jobb kan vara utmanande och ibland överväldigande, men genom att följa dessa tips och ta inspiration från Steve Jobs kan du öka dina chanser att hitta och säkra det perfekta jobbet för dig. Kom ihåg att framgång kräver mod, uthållighet och en vilja att be om det du vill ha. Om du vågar ta steget och sätta dig själv där ute, kan du uppnå mer än vad du någonsin drömt om.


Så, sammanfattningsvis, när du står inför ditt nästa jobbsökande äventyr, kom ihåg att ta inspiration från Steve Jobs och hans berättelse. Var inte rädd för att fråga, be om hjälp och visa vad du kan erbjuda. Din ihärdighet och vilja att göra det som krävs kommer att skilja dig från dem som bara drömmer om framgång och istället göra dig till en av dem som faktiskt uppnår det.




27 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page