top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen - ta hjälp av Rusta och matcha och kanske AI :-)

AI-Beväpnade Jobbsökare: Ökad Konkurrens och Flöde av Ansökningar

AI-Verktyg Förändrar Jobbsökandet

2023 har visat hur kraftfulla AI-verktyg blivit för jobbsökare. Dessa verktyg, som underlättar och påskyndar ansökningsprocessen, leder till att arbetssökande kan skicka in betydligt fler ansökningar än tidigare. Anshita Verma, en dataforskare, exemplifierar denna trend genom att öka sina dagliga ansökningar från ett fåtal till 10-15, allt tack vare AI.


AI i Ansökningsprocessen

Jobbsökare använder nu generativa AI-program som ChatGPT för att skapa skräddarsydda CV:n och personliga brev. Verktyg som LazyApply och SimplifyJobs möjliggör massansökningar, medan Pyjama Jobs och Talentprise hjälper kandidater att identifiera passande jobb utifrån deras kompetens.


Påverkan på Rekryteringsprocessen

Denna ökning av ansökningar, delvis drivet av AI, innebär en utmaning för rekryterare som nu måste sortera genom en flod av CV:n. Josh Bersin, en analytiker inom human resources, upplevde detta direkt när han fick 300 ansökningar inom en timme för en redaktörstjänst.


Höjd Ribba och Ökad Konkurrens

AI-assisterade ansökningar ökar konkurrensen och höjer ribban för att bli märkt i mängden. Jobbsökare, som inte hittar jobb så snabbt som de skulle vilja, känner ett ökat behov av att bredda sin sökning.


Ekonomiska Faktorer

Trots AI:s inverkan, är det inte den enda faktorn bakom ökad jobbkonkurrens. En långsammare arbetsmarknad, uppsägningar i flera sektorer och en osäker ekonomi bidrar också till en mer konkurrensutsatt arbetsmarknad. Jon Stross från Greenhouse noterar att antalet ansökningar per jobb har mer än fördubblats jämfört med förra året.


Framtiden för ATS och AI

Medan Applicant Tracking Systems (ATS) används för att sålla bland kandidater, finns det en risk att dessa system inte hänger med i de AI-verktyg som jobbsökare använder för att förbättra sina chanser. Detta skapar ytterligare arbete för rekryterare och anställningschefer.

Sammanfattningsvis har användningen av AI i jobbsökningen både för- och nackdelar. Medan det möjliggör fler ansökningar och breddar jobbsökarens horisont, leder det även till ökad konkurrens och utmaningar i rekryteringsprocessen. Framtiden kommer att kräva en balans mellan teknologisk innovation och effektiva rekryteringsstrategier.


Rusta och matcha

Rusta och Matcha


Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990



Tel: 070-600 17 00


Ds


1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page