top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen: Steve Jobs och "Öltestet" i Jobbintervjuer. Rusta och matcha


Välkommen till veckans upplaga av "Fredagsspaningen," där vi dyker ner i unika och inspirerande metoder från arbetsvärlden. Idag belyser vi en fascinerande taktik använd av ingen mindre än Steve Jobs under hans tid vid rodret för Apple. Metoden? Det omtalade "öltestet."

Den Oortodoxa Intervjumetoden

Steve Jobs var känd för sin förmåga att bryta mönster och tänka annorlunda. Detta återspeglas inte minst i hans sätt att genomföra jobbintervjuer. I stället för den traditionella, stela intervjusituationen valde Jobs att ta potentiella anställda på en promenad för att sedan ta en öl med dem. Syftet? Att skapa en avslappnad miljö där den sökande kunde visa sitt sanna jag, bortom inövade svar och stel formalitet.

Varför "Öltestet"?

Jobs insåg att många jobbsökande faller in i ett mönster där de endast upprepar memoriserade svar, vilket gör det svårt att bedöma deras verkliga potential och personlighet. Genom att föra samtalet i en mer informell miljö hoppades han kunna få fram ärliga svar och därigenom bättre förstå vem kandidaten verkligen var.

Frågorna som Avslöjade Allt

Från djupgående frågor som "När lyckades du med något senast?" till mer lättsamma "Vad gjorde du förra sommaren?", var Jobs ute efter att se den sökandes förmåga att tänka fritt och personligheten bakom meritlistan.

Mer än Bara Färdigheter

För Jobs var det inte bara den sökandes kompetens som var av intresse. Han ville ha medarbetare som var "A-spelare" – individer som inte bara var bäst på det de gjorde utan som också var behagliga att arbeta med. En insikt många kan relatera till är att även om en kollega är extremt kompetent, om personen är svår att ha att göra med, minskar arbetsglädjen avsevärt.

Utmaningen till Dig

Nu när du känner till "öltestet" och dess betydelse, hur skulle du förbereda dig för en sådan intervju? Skulle du kunna vara din mest autentiska själv i en avslappnad miljö med en potentiell arbetsgivare?

Din Utmaning:

Föreställ dig att du är på väg till en intervju som inte kommer att äga rum i ett konferensrum, utan snarare under en promenad eller på ett café. Hur skulle du presentera dig själv på ett sätt som är både ärligt och professionellt? Reflektera över detta och ta med dig insikten till dina framtida jobbansökningar.

"Fredagsspaningen" uppmanar dig att inte bara vara redo att svara på oväntade frågor men också att vara beredd att visa vem du verkligen är. Kanske är det just din unikhet som landar dig drömjobbet.

Rusta och matcha

Rusta och Matcha med Jobhunter

Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990



Tel: 070-600 17 00


Ds



3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page