top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen: Glömmer du ofta? Det kan vara hjärnans mästerverk!


För de flesta av oss innebär ett glömt möte, eller att vi inte kommer ihåg namnet på någon vi nyligen träffat, att vi kritiserar oss själva för vårt ”dåliga minne”. Men vad om jag sa att din förmåga att glömma faktiskt kan vara en av dina största styrkor?


Tänk på det här: Minns du exakt vad du gjorde denna dag förra året? Chansen är stor att du inte gör det, och faktiskt finns det en vetenskaplig anledning till varför det kan vara bra för dig. En nylig studie från University of Toronto, Kanada, visar att hjärnan aktivt väljer att glömma viss information. Det är inte ett tecken på en svag hjärna, utan snarare det motsatta.


Forskarna beskriver detta som ett ”anti-minne”-system i hjärnan. Istället för att bara samla på oss information, har hjärnan ett system för att radera information som den bedömer vara onödig. Varför? För att ge oss den bästa chansen att fatta bra beslut. Istället för att överväldigas av varje bit av information vi någonsin har stött på, tillåter hjärnan oss att fokusera på vad som är mest relevant.

Det finns två primära anledningar till varför detta ”anti-minne”-system är viktigt:

  1. Anpassning till förändring: Vår omvärld förändras ständigt. Gamla data kan bli föråldrad, vilket gör det viktigt att göra plats för ny, aktuell information.

  2. Prioritering av information: Vi möter en överflöd av information dagligen. Genom att generalisera och välja bort onödig information kan vi snabbare komma till beslut.

Så, nästa gång du glömmer en liten detalj eller fakta, kanske du kan trösta dig med att din hjärna bara gjorde plats för något ännu viktigare. Istället för att se det som ett misslyckande, se det som en bekräftelse på att din hjärna arbetar hårt för att du ska vara så smart och effektiv som möjligt.


Och förresten, om du undrar – ja, Brasilien vann fotbolls-VM 2002. Och nej, Nobelpriset i litteratur delades inte ut 1935, men inte för att de glömde det!


Slutreflektion: När du stöter på en utmaning i ditt jobbsökande, kom ihåg att ditt ”anti-minne” arbetar för att ge dig den bästa möjliga chansen att lyckas. Välj vad du fokuserar på och lita på att din hjärna vet vad den gör. Ha en fantastisk fredag och ett framgångsrikt jobbsökande!


Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990


Mail: Michael.svensson@jobhunter.se


Tel: 070-600 17 00


Ds




3 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page