top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen: Diskret rekrytering under ekonomiska utmaningar

NYTT I ARBETSLIVET: Har du hört talas om "diskret rekrytering"? Det är en trend som fått fart under svåra ekonomiska tider. Låt oss dyka ner i denna intressanta arbetsmetod.

Förändring i Arbetslivet I tider av ekonomisk osäkerhet har ett nytt begrepp växt fram i arbetsvärlden; "diskret rekrytering". Enligt marknadsanalysbolaget Gartner, har denna metod listats som en av de topp nio arbetslivstrenderna för året.

Men vad innebär "diskret rekrytering"?

Istället för att söka externt efter nya talanger, satsar företag på att vidareutbilda och utveckla befintlig personal för att motsvara företagets behov under utmanande perioder. Genom detta kan interna styrkor fortsätta att utvecklas och pröva nya arbetsroller. Även om detta tillvägagångssätt inte är nytt, har det blivit alltmer relevant att återvända till denna metod och ge den en modern benämning. En rapport från Euronews belyser denna återuppstående arbetslivstrend.

Om "diskret rekrytering" genomförs korrekt kan det inte bara tillgodose medarbetarnas karriärmål och lojalitet, utan även hjälpa företaget att minska kostnader.

En dubbelverkande svärd? Medan "diskret rekrytering" kan ses som en fördelaktig lösning, är det viktigt att företagsledare också är medvetna om "diskret avhopp". Detta begrepp kom fram 2022, då anställda började dra sig tillbaka från att ge sitt bästa, istället gjorde de bara det absolut nödvändiga. Detta kan vara ett tecken på att medarbetarna känner sig utbrända efter perioder av ekonomiska svårigheter, och kanske inte är beredda att ta på sig fler uppgifter utan någon form av kompensation.

För företagsledare gäller det därför att vara lyhörd och finjustera sin approach till "diskret rekrytering".

Balansgången En expert från Gartner sammanfattar situationen väl genom att säga: "Företag behöver hitta en jämvikt mellan att utveckla medarbetarnas färdigheter och att bevara deras välmående. De ledare som lyckas med detta ger sina organisationer en avgörande fördel på marknaden."


Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990


Mail: Michael.svensson@jobhunter.se


Tel: 070-600 17 00


Ds




9 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page