top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen

Att förbättra icke-verbal kommunikation


När vi kommunicerar är det inte bara orden som spelar roll. Faktum är att kroppsspråk och icke-verbal kommunikation kan vara lika, om inte mer, kraftfulla än de ord vi säger. Idag ska vi fokusera på hur vi kan förbättra vårt icke-verbala kommunikationssätt, både i vårt vardagliga liv och i professionella sammanhang som jobbintervjuer.


Låt oss börja med grunderna. När vi talar till en publik, oavsett om det är en stor skara eller en enda person, kan ett starkt kroppsspråk hjälpa oss att fånga deras uppmärksamhet. Det handlar om att vara medveten om dina rörelser medan du talar och leverera viktiga påståenden medan du står stilla för att rikta fokus mot dig.


Överväg det budskap du försöker förmedla genom att använda handgestikuleringar. En handflata uppåt kan signalera öppenhet och värme, medan en handflata nedåt kan signalera styrka och visshet. Sträva efter en balans mellan att verka ansträngd och avslappnad, för att framstå som engagerad och tillgänglig.


När du förbereder dig för en anställningsintervju, kan en förståelse för kroppsspråk ge dig en betydande fördel. Din kroppshållning och ditt utseende kan påverka det intryck du gör under intervjun, vilket kan hjälpa dig att sticka ut och skapa ett varaktigt intryck på intervjuaren. Här är några tips för att ta ditt intervjuspel till nästa nivå:


1️⃣ Bevara en självsäker hållning: Sitt eller stå högt, och utstråla självförtroende genom din kroppshållning. Håll ryggen rak, axlarna avslappnade, och undvik att sloucha. Detta inte bara strålar av självförtroende, men också framhäver en professionell image.

2️⃣ Skapa ögonkontakt: Att etablera ögonkontakt är avgörande för att bygga rapport och visa engagemang. Det visar att du är uppmärksam, fokuserad och intresserad av konversationen.

3️⃣ Le, det är din superkraft: Ett genuint leende är ett universellt språk som kan göra dig mer gillbar och tillgänglig på en gång. Ett varmt leende inte bara signalerar din positiva attityd, men hjälper också till att lätta på spänningen i intervjurummet.

4️⃣ Använd öppna och inbjudande gester: Använd öppna gester för att verka tillgänglig och välkomnande. Undvik att korsa armarna, eftersom detta kan få dig att verka defensiv eller stängd.

5️⃣ Spegla icke-verbala signaler: Att subtilt spegla intervjuarens kroppsspråk kan etablera en känsla av samhörighet och rapport. Det visar att du är avstämd till deras kommunikationsstil och skapar ett positivt intryck.

6️⃣ Klä dig efter rollen: Ditt utseende spelar en avgörande roll i att skapa det första intrycket. Klä dig professionellt och i linje med företagets klädkod. Ta dig tid att undersöka företagets kultur och klä dig lite bättre än vad som förväntas för att visa din respekt och engagemang.

7️⃣ Visa aktivt lyssnande: Effektiv kommunikation är en tvåvägsgata. Visa din intervjuare att du är aktivt engagerad genom att nicka, behålla en uppmärksam hushållning.

Kom ihåg att att behärska ditt kroppsspråk och ditt utseende är en kontinuerlig resa av självförbättring. Öva dessa tekniker i mockintervjuer eller med vänner för att finslipa dina färdigheter och öka ditt självförtroende. Äkthet är nyckeln - se till att ditt kroppsspråk stämmer överens med dina ord, skapa ett sammanhängande och genuint intryck.

När du går in i din nästa intervju, låt ditt kroppsspråk vara den tysta men kraftfulla kommunikatören som förstärker dina färdigheter och kvalifikationer. Använd potentialen i icke-verbal kommunikation för att göra ett bestående intryck på intervjuaren och säkra den eftertraktade jobbmöjligheten. Lycka till på din resa till intervjusuccé!


Men vad ska vi undvika när det gäller kroppsspråk? Här är några vanliga fallgropar:

1️⃣ Korsade armar och ben: Att korsa dina armar eller ben kan skapa ett defensivt och stängt intryck. Det kan signalera ointresse eller oenighet, även om det inte var din avsikt.

2️⃣ Brist på ögonkontakt: Att upprätthålla ögonkontakt under samtal visar respekt, engagemang och självförtroende. Att undvika ögonkontakt kan tolkas som brist på engagemang eller till och med oärlighet.

3️⃣ Oro och rastlöshet: Kontinuerlig oro, som att knacka med fingrarna eller skaka på benet, kan indikera nervositet eller otålighet. Det kan distrahera andra och ge intryck av att du inte är helt närvarande.

4️⃣ Intrång i personligt utrymme: Att respektera personliga gränser är viktigt i professionella sammanhang. Att invadera någons personliga utrymme kan göra dem obekväma och skapa en oönskad atmosfär. Ge folk tillräckligt med utrymme för att känna sig bekväma och behåll ett lämpligt avstånd under interaktioner.

5️⃣ Brist på ansiktsuttryck: Våra ansikten är ett kraftfullt verktyg för att uttrycka känslor och visa intresse. Ett tomt eller uttryckslöst ansikte kan tolkas som brist på engagemang eller entusiasm.

6️⃣ Konstant kontroll av mobiltelefonen: Att konstant kolla på telefonen medan du interagerar med andra signalerar en brist på uppmärksamhet och intresse. Det är viktigt att prioritera nuvarande konversationer och ge din fulla uppmärksamhet till de personer du interagerar med.

7️⃣ Dålig hållning: Att sloucha eller huka sig kan ge ett intryck av brist på självförtroende och professionalism. Behåll en god hållning för att utstråla en känsla av självförtroende och uppmärksamhet.

Kom ihåg, att behärska positivt kroppsspråk kräver övning och självmedvetenhet. Genom att undvika dessa fallgropar kan du förbättra din professionella närvaro och bygga starkare relationer med kollegor, klienter och intressenter.


Låt oss sträva efter effektiv kommunikation, både verbal och icke-verbal, för att främja meningsfulla relationer och uppnå framgång i våra karriärer. Så, hur ska du börja? Genom att träna, öva, och återigen öva.


Förbättring kommer med tiden, och framför allt med medvetenhet. Med detta i åtanke, önskar jag er alla en trevlig fredag och en produktiv fortsättning på ert förbättringsarbete!





10 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page