top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen

Turboeffekten av AI: Hur man omformar sina befintliga styrkor till framtidens superkrafter


Vi hör om AI från alla håll och kanter dessa dagar, och det är ingen hemlighet att det kommer att ha stor inverkan på våra jobb. Medan AI kan reducera eller eliminera vissa jobb, kommer det också att omdefiniera och omforma många andra. För professionella och chefer som vill avancera i karriären bör det vara av intresse att förstå AI:s potential att förbättra deras förmågor.


Tänk på att efterfrågan på kognitiva färdigheter fortsätter att öka i dagens affärsmiljö - något som kan förstärkas avsevärt av AI, men inte ersättas. Enligt en rapport om framtida jobb från World Economic Forum kommer 44% av arbetstagarnas färdigheter att störas under de närmaste fem åren. Kognitiva färdigheter rapporteras växa i betydelse snabbast, "vilket reflekterar den ökande betydelsen av komplex problemlösning på arbetsplatsen". Faktum är att kreativt tänkande växer i betydelse något snabbare än analytiskt tänkande.


Låt oss ta en tidsresa tillbaka till när internet blev oumbärligt för karriärer, inte bara för att identifiera nya möjligheter, men också för att effektivt utföra sitt jobb, oavsett om det var som biolog eller gitarrbyggare. Situationen är densamma med AI idag.


"Arbetskraften i morgon kommer att utnyttja AI, på samma sätt som dagens arbetskraft utnyttjar teknik som internet, som en gång var futuristisk och potentiellt skrämmande," säger Keith Farley, vice verkställande direktör för individuella frivilliga förmåner på Aflac. "Över tid har affärslivet gått från manuella lösningar som räknebrädet till räknemaskiner till avancerade kalkylatorer."


För seniorchefer och proffs kan du lätt och betydligt förbättra produktiviteten genom att använda AI-verktyg, säger Martin Markiewicz, VD och medgrundare på Silent Eight. Detta kommer att hjälpa proffsen att bli "superproduktiva" jämfört med var de är idag. "Medan en 10x ingenjör - en ingenjör som kan uppnå 10x mer än den typiska ingenjören - anses vara exceptionell idag, kan det vara normalt inom 12 månader och en 100x ingenjör kan vara exceptionell."


Samtidigt kommer det att finnas efterfrågan på sådana roller - 100x ingenjörer - som kan tillämpa resonemang och sammanhang på de möjligheter AI ger. Roller "som är repetitiva och starkt beroende av exakta och förutsägbara resultat kommer att vara de som påverkas mest av AI," förutser Farley. "Data, matematik och manuella repetitiva uppgifter kommer att vara de områden där vi kommer att dra nytta av AI, baserat på förmågan att komma ihåg oändlig data och förutsägbara resultat."


Å andra sidan, "AI är fantastisk med publicerade fakta och är hemsk med oförutsägbara känslor. Det finns vissa kvaliteter "som är unikt mänskliga, och andra kvaliteter människor har lärt sig av nödvändighet," säger Farley. "Till exempel, att känna till huvudstaden i varje amerikansk stat är svårare för en människa att komma ihåg än det är för en dator. Mänskliga styrkor som kommer att vara svårast för AI att ersätta kommer att vara saker som empati och relationer, även om jag är säker på att det kommer att finnas försök att fejka båda dessa."

Ett annat sätt att se på det är "att ta roboten ur människan och låta människorna göra det människor gör bäst - strategiskt tänkande, empati och att bygga autentiska relationer," säger Farley.


Bör icke-tekniska affärsfolk ens försöka förstå djupt hur man bygger eller implementerar AI, då? Icke-tekniska affärsfolk behöver inte vara AI-experter, men bör veta hur man utnyttjar det, uppmanar Markiewicz. "Till exempel kan en forskare som vanligtvis tar en vecka att producera genomförbar forskning utnyttja AI för att slutföra en rapport på en timme. Då kan de spendera den extra tiden på att analysera och skapa nytt innehåll."


En analogi Farley framför är det faktum att "många människor vet hur man kör bilar, eftersom det finns många användningsområden för denna typ av persontransport. Färre människor vet hur man bygger och reparerar dem."


Ändå finns det många svängar och vändningar på vägen till AI, och chefer och proffs behöver vara redo och anpassningsbara för alla överraskande utvecklingar. "Om stora språkmodeller utvecklas för att respektera upphovsrätten och dela källor då kommer många yrken att påverkas av denna utveckling ensam," säger Markiewicz. "Om tekniken inte utvecklas i denna riktning då blir förskjutningen begränsad. Vi måste också komma ihåg att AI är mycket mer än de senaste konsumentvänliga leksakerna. Företags-AI har funnits i ett decennium och har bara hjälpt till att skapa nya möjligheter för människor."


För sin del känner Farley sig positiv om framtidens ledarskapskarriärer i AI-eran. "Jag är väldigt positiv eftersom vi i tusentals år, särskilt nyligen, kontinuerligt har försökt bli mer produktiva, och det är vad som händer nu," säger han. "På kort sikt kan ökad produktivitet vara den perfekta lösningen för att lösa våra ekonomiska problem. På lång sikt kommer hur vi lever våra liv att förändras, men det är verkligen svårt att förutsäga vilken väg saker kommer att ta. Jag ser verkligen en möjlighet för AI att påskynda mänskligheten mot en mer hållbar, kreativ och givande framtid. Hur det påverkar enskilda personer beror på hur den personen positionerar sig själv."


Det finns ingen tvekan om att AI kommer att ha en stor inverkan på arbetsmarknaden. Men istället för att vara rädda för den förändring som kommer, borde vi omfamna den. Genom att nyttja våra befintliga styrkor och anpassa oss till den nya tekniken kan vi inte bara överleva i den AI-drivna framtiden, utan också blomstra. Så, när du funderar på din framtid, tänk på hur du kan använda AI för att förbättra dina färdigheter, effektivisera ditt arbete och låta dig fokusera på de saker som verkligen betyder något. Med rätt inställning och verktyg kan AI bli din bästa vän på vägen mot framgång.






15 visningar0 kommentarer

Comentarii


bottom of page