top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen

7 mjuka färdigheter som hjälper dig att avancera i din karriär


I en tid då tekniken fortsätter att revolutionera arbetslivet är förmågan att bemästra mjuka färdigheter avgörande för den som vill lyckas i sin karriär. Mjuka färdigheter är beteendemässiga och sociala egenskaper som hjälper människor att kommunicera effektivt och samarbeta med andra. De är avgörande för att uppnå mål, stärka ditt personliga varumärke och bli uppmärksammad, erkänd och befordrad.

I denna bloggartikel kommer vi att utforska de sju viktigaste mjuka färdigheterna och hur de kan hjälpa dig att avancera i din karriär:

  1. Självkännedom: Detta är den viktigaste mjuka färdigheten, eftersom den utgör grunden för många av de andra mjuka färdigheterna som krävs för att lyckas i arbetslivet. Att känna dina värderingar, syfte, styrkor, utmaningar och blinda fläckar hjälper dig att interagera med andra på ett mer autentiskt sätt.

  2. Feedback: Att både ge och ta emot feedback är viktigt för att upprätthålla goda relationer och för att göra meningsfulla prestationförbättringar.

  3. Emotionell intelligens: Förmågan att hantera dina känslor och andras känslor är avgörande för att vårda relationer. Emotionell intelligens är ofta viktigare än intellektuell kapacitet i arbetslivet.

  4. Lyssnande: Lyssnande är förmodligen den mest utmanande kommunikationsfärdigheten, men den är nödvändig för att förstå andra och visa att du värdesätter vad de har att säga. Att lyssna i den virtuella världen, där visuella signaler kan vara dolda, kräver ännu mer ansträngning och övning.

  5. Inkluderande ledarskap: Med mindre personlig kontakt känner sig människor ofta osäkra. Ledare måste få sina medarbetare att känna sig inkluderade och tillhöriga organisationen. Detta kräver att man lär känna människor på en djup, emotionell nivå.

  6. Coaching: Att anta en coachande inställning hjälper dig att engagera dig med dina anställda och kollegor på produktiva och icke-konfrontativa sätt. Coaching är ett sätt att hjälpa dina medarbetare att vara sitt bästa, utan att vara direktiv, krävande eller nedlåtande.

  7. Virtuell närvaro: Att behärska de tekniska aspekterna av videokonferensprogram är inte en mjuk färdighet, men att visa sig självsäker och leda engagerande hybridmöten när du har färre visuella ledtrådar och tävlar med en suboptimal mötesmiljö (till exempel en 13-tums datorskärm) är en mjuk färdighet som är särskilt relevant nu. Med ökad ensamhet och minskad samhörighet är det viktigt att vara skicklig på att facilitera möten ur ett mänskligt perspektiv, vilket ger fördelar utöver de konkreta åtgärder som diskuteras.

Mjuka färdigheter är sociala färdigheter: För att ge mjuka färdigheter den betydelse de förtjänar kan vi enas om att börja kalla dem för en mer korrekt och beskrivande term: sociala färdigheter. Med starka sociala färdigheter kan du frodas i alla arbetsmiljöer, expandera ditt personliga varumärke och avancera i din karriär till nya höjder.


Slutsats: Mjuka färdigheter är ofta det som gör att du utmärker dig bland lika tekniskt kvalificerade kandidater. Att utveckla och behärska dessa färdigheter kräver medvetet arbete och övning, men det är värt ansträngningen eftersom de inte kan ersättas av robotar eller AI. Din mänsklighet, förmåga att bygga relationer, tänka kreativt, innovera, påverka och inspirera är något som alltid kommer att vara viktigt på arbetsplatsen, oavsett hur tekniken fortsätter att utvecklas. Genom att fokusera på att förbättra dina mjuka färdigheter kan du förbereda dig för att gå från att vara en individuell medarbetare till en ledarroll, samtidigt som du utvecklar din förmåga att inspirera och leda ditt team.










4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page