top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen

Chefer som använder AI kommer att ersätta chefer som inte gör det, säger IBM-chef.


Chefer som implementerar AI i sitt arbete kommer att ersätta de chefer som inte gör det, enligt Rob Thomas, chef för kommersiella frågor på IBM. Under en presskonferens diskuterade han hur AI förändrar arbetslivet och betonade att det är viktigt för chefer att anamma AI för att inte riskera sina jobb.


Förra veckan meddelade IBM att företaget kommer att pausa anställningar för roller som kan ersättas av AI. IBM:s VD, Arvind Krishna, sade till Bloomberg att han enkelt kan se 30% av företagets 26 000 icke-kundorienterade roller ersättas av AI och automatisering inom en femårsperiod, vilket skulle innebära att cirka 7 800 jobb ersätts av tekniken.


ChatGPT, en AI-chattbot, har använts av företag för att utveckla kod, generera marknadsföringsmaterial och skriva förslag till potentiella kunder. Ny forskning antyder att ChatGPT också kan vara effektiv när det gäller att hantera anställda. Forskare vid Jobsage, en plattform för anställdas insyn, utmanade ChatGPT att skriva e-postmeddelanden som rörde 15 "känsliga ledningsscenarier". Experter inom juridik, personalresurser och ledning utvärderade e-postmeddelandena för att se hur AI:n hanterade varje scenario. 60% av ChatGPT:s svar ansågs godtagbara av experterna, enligt studien.


Det är tydligt att AI kommer att påverka alla yrkesroller, och det kan vara klokt att lära sig använda det. Richard Baldwin, en ekonom, förstärkte Thomas åsikt om AI under en panel vid 2023 års Världsekonomiska Forums tillväxtmöte: "AI kommer inte att ta ditt jobb, det är någon som använder AI som kommer att ta ditt jobb."


Vad tror ni om detta? Skriv gärna en kommentar nedan!




25 visningar1 kommentar

1 Comment


Guest
Jun 02, 2023

Att inte våga följa med i utvecklingen med AI skulle säkert kunna bli en lika klassisk kommentar som Decca gjorde när dom refuserade The Beatles 1962: "Vi tycker inte om deras sound, och gitarrmusik är på väg ut."

Like
bottom of page