top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen

Så säkerställer du att jobbet verkligen passar dig

Att hitta rätt jobb är som att finna nålen i höstacken. Men med rätt inställning och frågor kan du avkoda om en arbetsplats passar dig eller inte. Idag tar vi en djupdykning i hur man skiljer drömjobbet från mardrömsjobbet.


Bakgrund: Varför så många trivs dåligt

En nyligen publicerad artikel av Goh Chiew Tong på CNBC pekade ut att endast 23% av alla anställda anser sig blomstra i sina jobb. Varför? De är helt enkelt inte på rätt arbetsplats. Organisationpsykologen Andre Martin betonar vikten av att ställa de rätta frågorna under intervjun. Han menar att många anställda ofta ser varningsflaggorna redan under intervjuprocessen men ignorerar dem.


Liknelsen mellan jobbjakt och dejting

Martin jämför jobbjakten med dejting; det är svårt att veta om du och din potentiella arbetsgivare är en bra match vid första mötet. Men det finns frågor du kan ställa för att få en djupare förståelse än bara ett positivt första intryck.

Topp tre områden att fokusera på under intervjun:

  1. Arbetssättet: Hur arbetas det på företaget? Hur tycker du bäst om att arbeta? Om någon som är skicklig på att skapa presentationer i PowerPoint plötsligt måste skriva rapporter hela dagen, kommer det kännas obekvämt. Martin understryker att det inte bara handlar om värderingar utan även om företagets sätt att samarbeta, hantera konflikter, utveckla individer och idéer samt relationen till tiden. En viktig sak att ta reda på under intervjun är profilen av en framgångsrik anställd på den arbetsplatsen.

  2. Din ideala ledare: Enligt en annan undersökning påverkar ledare 70% av medarbetarnas engagemang. Martin föreslår att arbetssökande ska skapa en "idealledarprofil" som omfattar värderingar, ledarskapsstil, teamstrategi, inställning till erkännande och utveckling samt personliga egenskaper. Ett tips är att ställa frågor om din blivande chef: Vilken typ av feedback har de nyligen fått? Hur är deras ledarstil?

  3. Överskrid jobbets beskrivning: Jobbannonser tenderar att vara en uppräkning av alla möjliga uppgifter. Martin föreslår att fokusera på de två till tre huvuduppgifterna för de kommande sex månaderna. Är dessa uppgifter i linje med dina styrkor?

Slutord:

Det är viktigt att inte underskatta övergången till en ny arbetsplats. Varje gång du byter jobb måste du bygga upp ditt nätverk på nytt, lära dig arbetsplatsens sätt att fungera och visa att du är kompetent. Med rätt inställning och de rätta frågorna kan du dock maximera dina chanser att landa på rätt plats från början.

Trevlig helg och lycka till med jobbjakten!


Glöm inte att följa oss för fler insikter och råd kring arbetslivet!





3 visningar0 kommentarer

Kommentarer


bottom of page