top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Fredagsspaningen

Den Enkla Hemligheten Bakom Att Skapa Nya Vanor


Hur mycket är våra vanor ett resultat av vad vi vill jämfört med vad vi gör rutinmässigt?


Enkel repetition är nyckeln till att programmera om din hjärna för att skapa starka vanor, konkluderar forskning.


Hitta bara ett sätt att upprepa samma handling tills den sitter.


Det spelar ingen roll om handlingen ger dig tillfredsställelse eller inte - repetition är allt.


Det är åtminstone budskapet från en matematisk modell för vanebildning som utvecklats av psykologer vid universiteten i Warwick, Princeton och Brown.


"Många av våra handlingar drivs av vanor, men hur vanor lärs ut och bildas är fortfarande något mystiskt. Vårt arbete kastar nytt ljus på denna fråga genom att bygga en matematisk modell av hur enkel repetition kan leda till de typer av vanor vi ser hos människor och andra varelser," sa en av författarna till studien.


Forskarna skapade en datoriserad modell som involverade digitala möss som tryckte på spakar för att få en belöning. Simuleringen visade att efter träning fortsätter möss att trycka på en spak även efter att den slutar belöna dem. Med andra ord, de digitala mössen fortsatte att göra något de hade gjort tidigare, trots att de inte fick någon belöning. Vanan fortsätter, trots att den har förlorat allt värde.


Medan möss tydligt skiljer sig från människor har repetition överraskande stor makt över oss alla.


Nästa steg för forskarna är att testa sin modell på människor.


"Psykologer har försökt att förstå vad som driver våra vanor i över ett århundrade, och en av de återkommande frågorna är hur mycket vanor är en produkt av vad vi vill jämfört med vad vi gör. Vår modell hjälper till att besvara det genom att föreslå att vanor i sig är en produkt av våra tidigare handlingar, men i vissa situationer kan dessa vanor ersättas av vår önskan att få det bästa resultatet," tillade en annan av författarna.


Studien publicerades i tidskriften Psychological Review.


Hoppas att denna spaning ger er något att fundera på över helgen. Kom ihåg att nyckeln till att skapa en ny vana kan vara lika enkel som att upprepa en handling, oavsett om den ger omedelbar tillfredsställelse eller inte. Fortsätt experimentera, upprepa och se hur du kan förändra ditt liv till det bättre.




2 visningar0 kommentarer

Commenti


bottom of page