top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Feelgood-onsdag: Hantera avslag med hjälp av KBT-tekniker


Välkommen tillbaka till "Feelgood-onsdag". Idag fokuserar vi på hur man kan hantera avslag under jobbsöket genom att använda tekniker från kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket kan hjälpa till att bibehålla mental hälsa och motståndskraft.

Förstå dina tankar och känslor

Det första steget i att hantera avslag är att erkänna och förstå de tankar och känslor som uppstår. Många upplever känslor av misslyckande eller självkritik. Notera dessa tankar och ifrågasätt deras sanningshalt. Är det verkligen sant att du 'aldrig kommer få ett jobb' eller att du 'inte är bra nog'?

Omvärdera din självbild

KBT handlar om att utmana negativa tankemönster. Om du får ett nej, försök att se det som en del av processen, inte som en reflektion av ditt värde som person eller din professionalitet. Varje nej är ett steg närmare ett ja.

Praktisera självmedkänsla

Var snäll mot dig själv. Praktisera självmedkänsla genom att tala till dig själv som du skulle till en vän. Erkänna att söka jobb är svårt, och tillåt dig själv att känna besvikelse utan självkritik.

Använd avslag som en läromöjlighet

Se varje avslag som en chans att lära och växa. Begär feedback från arbetsgivare och använd den för att förbättra dina framtida ansökningar. Vad kan du förändra eller förbättra? Hur kan du framställa dina färdigheter och erfarenheter på ett bättre sätt?

Skapa en återhämtningsplan

Planera vad du ska göra efter att ha fått ett nej. Det kan vara något så enkelt som en promenad, att lyssna på din favoritmusik, eller att ringa en vän. Att ha en plan kan hjälpa dig att återhämta dig snabbare och hålla dig motiverad.

Veckans utmaning

Nästa gång du får ett nej, använd en av ovanstående tekniker och reflektera över hur det påverkade din upplevelse. Dela gärna dina tankar och erfarenheter i kommentarsfältet eller på sociala medier med hashtaggen #FeelgoodOnsdag.




Rusta och Matcha med Jobhunter

Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990 för Övik

KA:nummer 10074556 För Sollefteå

KA-nummer 10074721 för Kramfors



Tel: 070-600 17 00


Ds


9 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page