top of page
  • Skribentens bildJimmy Sjökvist

Feelgood-Onsdag: Gränser Mellan Arbete och Privatliv. Rusta och matcha kan hjälpa dig!


Välkommen till "Feelgood-Onsdag", en oas mitt i veckan där vi fokuserar på välbefinnande och balansen mellan arbete och fritid. I dagens inlägg tar vi itu med en av de stora utmaningarna i det moderna arbetslivet: att skilja på professionellt och personligt liv. Med ständig uppkoppling via telefoner och datorer är det lätt att gränserna suddas ut. Frestelsen att kolla mejlen eller slutföra arbetsuppgifter utanför arbetstid är ständigt närvarande. Hur hanterar vi detta?

Arbetskulturens Påverkan

Arbetskulturen kan ha en betydande inverkan på vår förmåga att koppla av. Prestationstryck och osäkerhet kring jobbet kan leda till att man känner sig tvungen att arbeta över sina schemalagda timmar. Om långa arbetsdagar och tillgänglighet utanför arbetstid värderas och belönas, kan det vara svårt att koppla bort utan att känna skuld eller ångest.

Att Sätta Gränser

Att etablera tydliga gränser för att prioritera personlig tid och upprätthålla en hälsosam balans mellan arbete och liv är avgörande. Men hur gör man det?

Steg 1: Kommunikation

Det första steget är att kommunicera tydligt med dina kollegor och chefer. Förklara vikten av att ha obunden tid och hur det på lång sikt gynnar både din prestation och ditt välbefinnande.

Steg 2: Digitala Gränser

Ställ in specifika "tysta timmar" på dina enheter och var strikt med att inte kolla arbetsrelaterade meddelanden under denna tid. Använd teknikens "Stör ej"-funktioner för att hjälpa till med detta.

Steg 3: Skapa Rutiner

För att ytterligare stärka gränsdragningen, skapa rutiner som markerar början och slutet av din arbetsdag. Det kan vara så enkelt som en promenad, läsning, eller någon form av avkoppling som signalerar att arbetsdagen är över.

Steg 4: Sök Stöd

Om din arbetsplatskultur inte stödjer work-life balance, sök stöd hos kollegor eller genom professionell rådgivning för att hitta strategier som fungerar för dig.

💭 Har du lyckats etablera tydliga gränser för att prioritera personlig tid och bibehålla en hälsosam arbetslivsbalans? Delta i vår omröstning nedan och dela med dig av dina tankar i kommentarerna.

Utmaning till Läsaren

Denna vecka, välj en av stegen ovan och implementera den i ditt liv. Observera hur det påverkar din förmåga att koppla av och njuta av din fritid. Dela gärna med dig av dina erfarenheter och insikter!

Tack för att du läste "Feelgood-Onsdag". Låt oss sträva efter en balanserad tillvaro, där gränserna mellan arbete och privatliv respekteras och värderas.


Rusta och matcha

Rusta och Matcha med Jobhunter

Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990



Tel: 070-600 17 00


Ds


22 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page