top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Feelgood-Onsdag

Stoicismen och Enneagrammet - Del 2: Hur Fungerar De?


Hej igen, alla läsare! Hoppas att ni alla har en fantastisk Feelgood-Onsdag. Förra veckan introducerade vi två fascinerande begrepp: Stoicismen och Enneagrammet. Idag ska vi titta närmare på hur dessa begrepp fungerar och hur vi kan applicera dem i våra liv.


Stoicismen: Acceptera och Fortsätt

Stoicismens kärna ligger i tanken att acceptera det vi inte kan ändra och fokusera på det vi kan. Det innebär att vi kan dra nytta av denna filosofi genom att lära oss att särskilja mellan det vi kan kontrollera - våra egna tankar, känslor och handlingar - och det vi inte kan, som yttre omständigheter eller andra människors beteenden.

En viktig teknik som stoikerna använder är att betrakta situationer ur ett objektivt perspektiv. Istället för att bli uppslukade av våra känslor, tar vi ett steg tillbaka och betraktar situationen för vad den faktiskt är. Det hjälper oss att svara på situationer med mer klarhet och mindre reaktivitet.


Enneagrammet: Förstå och Växa

Enneagrammet, å andra sidan, hjälper oss att förstå våra djupaste motiv, rädslor och begär. Genom att identifiera vår egen Enneagram-typ kan vi börja att se våra automatiska beteenden och tankemönster som vi kanske inte ens var medvetna om tidigare.

För varje Enneagram-typ finns det också vägar för personlig tillväxt. Dessa inkluderar att arbeta med våra svagheter, förstärka våra styrkor och sträva efter att bli mer balanserade och integrerade individer.


I slutändan kan både Stoicismen och Enneagrammet vara mäktiga verktyg för självkännedom, acceptans och tillväxt. Men som med allt annat, fungerar dessa verktyg bäst när de används tillsammans med en öppen inställning, vilja att utforska, och värderar personlig utveckling.


Så här på Feelgood-Onsdag, varför inte ta några minuter att reflektera över dessa insikter? Kanske finns det något i din kontroll som du kan förändra, eller kanske finns det ett inslag i din personlighet som du vill förstå bättre.

Tills nästa gång, ha en härlig dag och glöm inte att göra den till en Feelgood-Onsdag!




7 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page