top of page
  • Skribentens bildJobhunter

Feelgood-Onsdag

Att bli en lyckligare och framgångsrikare person: Kliv av "det hedonistiska löpbandet"


Välkommen till vår blogg! I dagens inlägg kommer vi att undersöka hur vi kan bli lyckligare och framgångsrikare genom att kliva av det som forskarna kallar "det hedonistiska löpbandet".

För att sätta saker i perspektiv, låt oss först titta på en framstående individ vid namn Charles. Charles är en högpresterare enligt alla måttstockar. Efter att ha klättrat till de högsta exekutiva nivåerna på ett mycket ansedda företag i Silicon Valley, hjälpte han till att starta ett annat företag och nådde de högsta leden där också. Men det är inte så Charles mäter sin egen framgång. Han har skapat ett personligt Venn-diagram för ett meningsfullt liv och hans arbete är bara en del av det. Han säger att hans liv är organiserat i tre hinkar: att följa passion, omge sig med personer han älskar, och att vara tacksam för resan. I vår forskning om högpresterare upptäckte vi något intressant. Många av dessa framstående individer var faktiskt stressade pulverbomber, utan att de ens insåg det. Det var inte en stor enskild stressor som fick dem att känna sig överväldigade, utan en ständig ackumulering av små obemärkta stressorer, något vi började kalla för "mikrostress".


Charles är dock en av de få individer vi intervjuade som verkade hantera och överkomma mikrostress bättre än resten av oss. Han och andra som vi började kalla för "Tio-procentarna" hade gemensamt att de kunde hitta mening i små ögonblick i sitt arbete och personliga liv. De förstod vikten av att ge till andra, snarare än att ständigt sträva efter materiell tillfredsställelse och ögonblicklig tillfredsställelse.


Forskning gör ofta en distinktion mellan eudaimoniska och hedonistiska aktiviteter. Eudaimoniska aktiviteter är utåtriktade och innefattar de där vi ger av oss själva till andra, medan hedonistiska aktiviteter är inåtriktade och fokuserar på mer ögonblicklig tillfredsställelse. Få den senaste telefonen, unna sig en gourmetmåltid eller vinna ett nytt försäljningskontrakt kan vara hedonistiska aktiviteter.


När ditt liv domineras av strävan efter hedonistiska belöningar, kan du börja fatta beslut som inte leder dig till lycka på lång sikt. Forskning visar att aktiviteter som överstiger det hedonistiska, till exempel att ge till andra, leder till större välbefinnande övertid. Ett exempel är en studie där forskare använde funktionella MRI-skanningar för att observera neurologisk aktivitet i hjärnans belöningscenter. De upptäckte att de deltagare vars hjärnor lyste upp när de tänkte på att ge pengar, upplevde en minskning av depressiva symtom ett år senare, medan de personer vars hjärnor belönade dem för att ta emot pengar visade en ökning av depressiva symtom.


Hedonistiska aktiviteter genererar i sin tur fler hedonistiska aktiviteter. Att få mer materiella saker gör att du vill ha mer materiella saker, det som forskare kallar "det hedonistiska löpbandet". Men de vinster vi känner från hedonistisk aktivitet tvättas bort snabbt av två anledningar:

(1) Våra stigande ambitioner innebär att vi snabbt vänjer oss vid våra nya kläder, bil, hus, telefon, dator och så vidare och söker "kicken" av att få nästa sak; och

(2) social jämförelse håller oss på utkik efter vad andra har som vi hedonistiskt vill ha, vare sig det är ett stort hus, en önskvärd semester, eller att få intervjuer med topporganisationer.


Vad som var anmärkningsvärt i vår forskning var att även om Tio-procentarna har materiella tecken på framgång - de är trots allt erkända av sina företag som högpresterare och belönas därefter - så är det inte fokus för deras identitet. Istället har de en känsla av syfte i sina liv som är separat från pengar, saker eller samhällets förväntningar som hjälper dem att transcendera pressen av "hedonistiska" livsstilar.


När de högpresterande i vår forskning talade mest passionerat till oss om sina källor till syfte på jobbet, involverade det ofta en roll de spelade i att hjälpa andra. Att ge kan ta många former - att erkänna någons bidrag, fråga dem hur de mår och mena det, visa empati, skicka ett litet meddelande, eller dela en artikel. Även för unga människor som kanske inte tror att de har mycket att ge, kan den enkla handlingen att be någon att vara mentor för dig höja självförtroendet för den person du frågar. Genom vår forskning upptäckte vi att alltför ofta stänger människor av sig från de viktiga fördelarna med att ge eftersom de inte var kreativa eller expansiva i hur de tänkte på vad de hade att ge.


Vad vi lärde oss från Tio-procentarna var att att ge till andra, även på små sätt, kan generera en påtaglig känsla av syfte. Detta beror på att aktiviteter som transcenderar det hedonistiska leder till större välbefinnande över tid. Medan hedonistiska aktiviteter inte är helt dåliga, om våra liv domineras av dem, kan vi börja fatta beslut som inte leder till långvarig lycka. I motsats till detta kan att hitta syfte, även i små stunder under en rutinmässig dag, förändra inte bara hur du känner för ditt jobb, det kan ändra hur du känner för ditt liv.


Att komma bort från det hedonistiska löpbandet och fokusera mer på eudaimoniska strävanden innebär att erkänna och omfamna det faktum att verklig tillfredsställelse och lycka kommer från att ge snarare än att få. Det innebär att leta efter möjligheter att bidra till andras välbefinnande, att hitta mening och syfte i arbete som går utöver det rent ekonomiska, och att omfamna en större förståelse för framgång - en som inkluderar men är inte begränsad till professionell framgång.


Detta kanske låter svårt, men det behöver inte vara det. Det kan börja med små steg, som att erkänna en kollegas bidrag, att visa empati när någon har det svårt, eller att dela en artikel som du tror kan hjälpa någon annan. Och över tid kan dessa små handlingar av att ge ackumuleras till att skapa en djupare känsla av syfte och tillfredsställelse - och kanske till och med bidra till att göra dig lyckligare och mer framgångsrik i processen.


Så nästa gång du känner att du springer på det hedonistiska löpbandet, ta ett steg tillbaka. Fråga dig själv vad du kan ge, snarare än vad du kan få. Och du kanske upptäcker att vägen till sann lycka och framgång är mycket mer uppfyllande än du någonsin kunde ha föreställt dig.




9 visningar0 kommentarer

Opmerkingen


bottom of page