top of page
  • Skribentens bildJimmy Sjökvist

AI-Torsdag: Kreativ Jobbsökning med ChatGPT


Välkommen till AI-Torsdag! Idag utforskar vi hur artificiell intelligens, i form av ChatGPT, kan revolutionera ditt sätt att brainstorma och hitta nya idéer för din jobbsökning. Vi använder olika tekniker för att stimulera kreativitet och ge dig verktyg att tänka utanför boxen i din karriärplanering.

1. Brainwriting

Brainwriting för Jobbsökning: Låt oss brainstorma idéer för att förbättra ditt CV och personliga brev. Skriv ner så många idéer som möjligt, och jag bygger vidare på dem med relaterade idéer. Använd dessa för att skapa en unik presentation av dina färdigheter.

2. Reverse Brainstorming

Ombyggd Brainstorming för Jobbintervjuer: Vi använder reverse brainstorming för jobbintervjuer - genom att tänka på medvetet dåliga svar på intervjufrågor kan vi identifiera vad du absolut inte ska säga, vilket kan leda till att du hittar de bästa svaren!

3. Mind Mapping

Mind Mapping för Karriärval: Skapa en komplett mind map för din potentiella karriärväg, starta med ditt nuvarande jobb eller utbildning som central koncept och expandera utåt med grenar som representerar olika karriärmöjligheter eller fördjupningar inom ditt fält.

4. Assumptions

Utmana Dina Antaganden: Lista dina antaganden om arbetsmarknaden inom ditt yrkesområde. Hur kan du utmana dessa antaganden för att hitta innovativa sätt att framhäva dig själv eller hitta nya jobbmöjligheter?

5. SWOT Analysis

SWOT-Analys för Personlig Utveckling: Gör en SWOT-analys om dig själv i förhållande till jobbmarknaden. Betrakta dina inre styrkor/svagheter samt yttre möjligheter/hot. Sammanfatta med vad du kan förbättra eller utnyttja.

6. SCAMPER

SCAMPER för Nätverkande: Hur kan du använda SCAMPER-metoden för att förbättra ditt nätverkande? Tänk på hur du kan substituera, kombinera, anpassa, modifiera, använda på andra sätt, eliminera eller reversera dina nuvarande nätverkande tekniker.

7. Six Thinking Hats

Sex Tänkande Hattar för Karriärplanering: Använd Sex Hattar-metoden för att ideate om din karriärplanering från olika synvinklar - optimism, kritik, fakta, känslor, kreativitet, och organisering.

8. Worst Possible Idea

Sämsta Möjliga Idéer för Personligt Märke: Brainstorma medvetet fruktansvärda idéer för hur du presenterar dig själv online, för att sedan identifiera varför dessa är dåliga och vad som skulle vara bättre.

Utmaning till Läsaren:

Nu när du har sett exempel på hur AI kan användas för att

utforska och utveckla din jobbsökning, är det dags för dig att ta steget vidare. Din utmaning är att välja en av ovanstående brainstorming-tekniker och tillämpa den på ditt eget karriärscenario.

Välj en teknik:

  1. Brainwriting för att utveckla nya ansökningstekniker.

  2. Reverse Brainstorming för att identifiera vanliga misstag i jobbansökningar.

  3. Mind Mapping för att utforska olika karriärvägar.

Så här gör du:

  • Välj en metod och spendera 30 minuter på att utforska och dokumentera dina idéer.

  • Använd ett digitalt verktyg som MindMeister för mind maps, eller en enkel textredigerare för brainwriting och reverse brainstorming.

Dela med dig:

  • När du har slutfört din session, dela dina tankar och resultat i kommentarsfältet nedan eller på våra sociala medier. Vi älskar att höra om hur våra läsare använder dessa tekniker för att förbättra sina jobbsökningsstrategier.

Förväntade resultat:

  • Genom att använda dessa kreativa tekniker kommer du inte bara att bredda ditt tänkande kring jobbsökning, utan också förhoppningsvis upptäcka nya, oväntade vägar att utforska. Detta kan öppna dörrar till jobbmöjligheter som du tidigare inte övervägt.

AI-Torsdag är här för att inspirera och utrusta dig med verktyg för att göra din jobbsökning mer innovativ och effektiv. Tack för att du deltog i dagens session, och glöm inte att ta dig an utmaningen – din framtida karriär kan tacka dig senare!

Avslutning: Kom ihåg att arbetsmarknaden ständigt förändras och det är viktigt att hålla sig uppdaterad och redo att anpassa sig. Med hjälp av AI och kreativa tänkande tekniker är du bättre förberedd att ta dig an dessa förändringar och stå ut i mängden. Vi ses nästa torsdag för mer inspiration och praktiska tips på AI-Torsdag!

Rusta och Matcha med Jobhunter

Ps


Visste du att vi nu är sökbara som leverantör till arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha? Om du har rätt till tjänsten, välj Jobhunter och låt oss jaga ditt nästa jobb!


KA:nummer 10073990 för Övik

KA:nummer 10074556 För Sollefteå



Tel: 070-600 17 00


Ds


8 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page